Annons

Upplyftande idé skapar klyfta

Att ha en unik produkt är A och O inom affärsvärlden. Madeleine Nilsson och hennes kompanjoner känner att de var där med sin fick-bh. Ända tills en nära konkurrent lanserade sin bh-ficka.
Trelleborg • Publicerad 3 december 2008
Värnar om sin produkt Caroline Landgren, Kajsa Persson, Malin Ljungren, Hanna Melin och Madeleine Nilsson. Fem unga företagare som känner sig snuvade på konfekten. bild: marek stefaniak
Värnar om sin produkt Caroline Landgren, Kajsa Persson, Malin Ljungren, Hanna Melin och Madeleine Nilsson. Fem unga företagare som känner sig snuvade på konfekten. bild: marek stefaniakFoto: 
Fick-behån. En av två snarlika produkter från Söderslättsgymnasiet.
Fick-behån. En av två snarlika produkter från Söderslättsgymnasiet.Foto: 

Under hösten har Madeleine Nilsson och fyra vänner på Söderslättsgymnasiet deltagit i kursen Ung Företagsamhet, UF. Utbildningen ges på gymnasieskolor i hela landet och går ut på att eleverna tar fram en produkt som säljs genom ett eget företag.

Madeleine Nilssons företag lanserade en bh med en fastsydd innerficka. Men nu känner sig tjejerna snuvade på konfekten.

Annons

En annan grupp på skolan har nämligen lanserat en avtagbar bh-ficka. Snarlika produkter eller plagiat?

- Det är kul med konkurrens, men inte när produkterna är så här lika, säger Madeleine Nilsson. Hon hävdar att hon berättat om sin grupps företagsidé för en medlem i det andra UF-företaget, som lanserade sin produkt några veckor senare. Ett påstående som dementeras av konkurrenten.

- Vi har inte vetat om vad de sysslar med och de har inte vetat vad vi gör, säger Sara Lindkvist från det andra företaget.

Att två grupper på samma skola tar fram så pass lika produkter kan verka konstigt. Men faktum är att ingen av dem är särskilt ensamma om sin idé.

Årets upplaga av Ung Företagsamhet har resulterat i flera företag som säljer behå-fickor såväl som fick-behåar. Och det är kanske ingen tillfällighet. Priset för bästa UF-produkt förra året gick till ett par kalsonger med en ficka för kondomer.

Mycket riktigt visar det sig också vara denna produkt som inspirerat de två grupperna i Trelleborg.

I slutändan handlar det om en viktig framgångsfaktor inom företagsvärlden. Flera dagstidningar har uppmärksammat konkurrenternas produkt, men ingen har besvärat sig om att prata med Madeleine Nilsson och hennes klasskamrater.

- Egentligen vill vi inte klanka ned på de andra. Vi vill bara visa att vi också finns, säger Madeleine Nilsson och förklarar att hon dragit lärdom av projektet.

- Man ska inte dela med sig av sina idéer till andra.

Marek Stefaniak
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons