Annons

Uppgörelsen klar efter vattenskandal

Trelleborgs kommun har gått med på att betala skadestånd till de drabbade i vattenskandalen i Västra Vemmerlöv 1999. Men efterspelet till vattenföroreningen är inte över med det.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2006

I somras hotade de 50 drabbade fastighetsägarna att återigen gå till Statens va-nämnd med ärendet för att få ut sina skadestånd. Kraven uppgick då till omkring två miljoner kronor. Efter hotet inleddes förhandlingar och det har nu lett fram till en förlikning mellan parterna.

Kommunen ska betala sammanlagt 724000 kronor till fastighetsägarna för den reduktion av bruksvärdet som det förorenade vattnet innebar. 48 fastighetsägare har accepterat förlikningen.

Annons

– Kommunen ska betala ut ersättningsbelopp för reducerat bruksvärde på cirka 15000 kronor per fastighet inklusive ränta, säger advokaten Mikael Tuvesson som företrätt fastighetsägarna.

Några av fastighetsägarna får något lägre belopp eftersom det rör sig om till exempel fritidshus.

Tre husägare har sedan tidigare i ett pilotfall fått ut skadestånd efter ett utslag i va-nämnden. De nu överenskomna ersättningsbeloppen ligger på samma nivå som dessa. – Va-nämden kom fram till just den nivån i tidigare mål. Då kan man inte bortse från risken att det kan bli samma nivå igen om man driver det här vidare, säger Mikael Tuvesson.

Ett tiotal husägare har gått med på förlikningen men har även andra ekonomiska krav på kommunen. Detta för kostnader de haft i samband med föroreningen men som inte är kopplade till bruksvärdet.

Mikael Tuvesson hoppas att även den processen ska vara klar inom kort. – Jag tror att kommunen kommer att gå igenom kostnadsersättningarna på ett positivt sätt. Det kan förhoppningsvis bli en lösning på detta inom ett par månader, säger han.

Kommunens jurist Jonas Rosenkvist menar att det beror på när fastighetsägarna kommer in med sina krav.

– Det blir också en form av förhandlingar kring detta. Vi tittar på varje enskilt krav, säger Jonas Rosenkvist.

Ett par fastighetsägare gick dock inte med på förlikningen. Mikael Tuvesson vill inte kommentera de här fallen men säger att det förs diskussioner om vad som ska hända med dem.

Jan Larsson, blivande fullmäktigeledamot för sverigedemokraterna, är en av dem som inte accepterar förlikningen.

– Jag har sagt att jag inte vill gå med på en förlikning utan att man har tagit hänsyn till alla kostnader. Jag anser att man skulle ta hela regleringen på en gång, säger Jan Larsson.

Annons

Han överväger nu hur han ska fortsätta processen mot kommunen och säger att det kan bli aktuellt med en ny runda i miljödomstolen. Jan Larsson tror inte att frågan kommer att bli en belastning för honom som kommunpolitiker.

– Så kan inte jag se det. Jag har bara försökt få rättvisa i detta, säger Jan Larsson.

Byborna i Västra Vemmerlöv, Hammarlöv och Gylle fick 1999 dricksvattnet förorenat efter att avloppsvatten trängt in det kommunala dricksvattennätet. Innan läckan upptäcktes hann många dricka av vattnet och bli magsjuka.

Efter 7,5 år är nu en stor del av skadeståndsprocessen över. Processen har dragit ut på tiden eftersom det inte finns några liknande fall sedan tidigare att jämföra med.

– Det har inte funnits någon stadgad praxis på det här området i Statens va-nämnd men det gör det nu, säger Mikael Tuvesson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons