Annons

Uppfinnare: Måste finnas en lösning

Mellan 2008 och 2012 skickade trelleborgarna in 20 patentansökningar. En av dem kom från Mats Moritz. Han är ingenjören som ligger bakom en kabelhållare till gräsklippare och ett hjulmonteringsverktyg.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2013
Mats Moritz har utvecklat en prototyp för kabelhållare till elektriska gräsklippare. Han har också ansökt om patent på sin uppfinning. ”Men ett patent är inte heltäckande. Vill någon kringgå det så går det”, säger han.
Mats Moritz har utvecklat en prototyp för kabelhållare till elektriska gräsklippare. Han har också ansökt om patent på sin uppfinning. ”Men ett patent är inte heltäckande. Vill någon kringgå det så går det”, säger han.Foto: Claes Nyberg
Foto: 

På den eldrivna gräsklipparen som står i Mats Moritz garage finns en särskild hållare för kabeln. Hållaren är monterad på handtaget. Och med ett handgrepp kan kabeln flyttas från vänster till höger eller tvärtom, beroende på vilket håll användaren vänder gräsklipparen.

– Jag fick en elklippare av en granne. Kabeln till den är väldigt lång. Den är också tung och i vändningar måste man slänga undan den för att inte köra över den. Då tänkte jag att det måste finnas en lösning, säger Mats Moritz.

Annons

Han tog då fram en prototyp och ansökte 2010 om patent. I ansökan till Patent- och registreringsverket finns ritningar, en beskrivning av vilket problem uppfinningen löser och en återgivning av hur den tekniskt fungerar.

– Men det fanns liknande patent i Tyskland och England. Så min ansökan avslogs. Fast grannar och bekanta har använt prototypen. De är väldigt nöjda, säger Mats Moritz.

Att söka patent är en komplicerad process. Som dessutom kostar 3 000 kronor.

– Innan jag gick i pension arbetade jag som utvecklingsingenjör. Så jag har jobbat med patent och vet hur ansökningar ska skrivas. Men för privatpersoner är det mycket att sätta sig in i och mycket jobb, säger Mats Moritz.

Ett alternativ till patent är att ansöka om mönsterskydd. Då är det designen som skyddas, inte konstruktionen. Mats Moritz har uppfunnit ett hjulmonteringsverktyg för bilar. På det har han mönsterskydd.

– Det är lättare och billigare. Man behöver inte heller skicka in lika mycket handlingar. Ska jag ge tips till andra uppfinnare är mönsterskydd något att tänka på, säger Mats Moritz.

Hans hjulmonteringsverktyg fungerar genom att det sticks i bulthålet och vidare in i motsvarande gänga i hjulnavet. Sedan utnyttjas hävstångseffekten och lyfter upp verktyget tills hjulet har glidit på plats. Därefter spänns bultarna på plats.

– Det tillverkas av en firma i Svedala. Så jag har vart på marknader och sålt en del, säger Mats Moritz.

Har du fler uppfinningar på gång?

– Haha. Nej, jag har lugnat mig lite med det.

Martin Falkenby
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons