Uppe med tuppen för inspiration att växa

På tisdagen var ett gäng framgångsrika småföretagare i Trelleborg uppe med tuppen.
Trelleborg • Publicerad 23 november 2011
Joen Garsén från Region Skåne och Mats Nilsson, bankchef på Swedbank i Trelleborg, arrangerade tillsammans ett frukostmöte för företagare på Idala gård.
Joen Garsén från Region Skåne och Mats Nilsson, bankchef på Swedbank i Trelleborg, arrangerade tillsammans ett frukostmöte för företagare på Idala gård.Foto: 

De lät sig inspireras på ett frukostseminarium på Idala gård arrangerat av Swedbank och Region Skåne.

– Det här är första gången vi försöker med detta, säger Joen Garsén från Region Skåne. Om det går bra här i Trelleborg planerar vi att ordna liknande seminarium i andra kommuner också. Förhoppningsvis med Swedbank som medarrangör även där.

Bakgrunden att det blev just i Trelleborg som projektet startar är att Joen Garsén och Mats Nilsson, bankchef på Swedbank i Trelleborg var på ett seminarium tillsammans. Där hamnade de i samma grupp och spånade fram idén.

– Det handlar om företag som har kanske ett tiotal anställda och som omsätter runt 20 miljoner kronor, säger Joen Garsén. Men där företagaren inte vill att företaget ska växa mer.

Bakgrunden till att man inte vill växa kan vara flera.

– De här företagen går bra. Företagaren är nöjd; efter att kanske ha slitit dygnet runt i en massa år går hans eller hennes företag lite mer av sig själv, säger Mats Nilsson. Då behövs det inspiration för att få tillbaka lusten att växa igen.

Och just inspiration är det meningen att frukostmötena ska ge, genom spännande föreläsningar och mingel.

– Samhället behöver de här företagen, säger Joen Garsén. De kan skapa nya jobb på ett ganska enkelt sätt.

Mats Nilsson säger att banken inte är engagerad för att man ska få chans att låna ut pengar till företagens expansion.

– Dessa företag har god ekonomi och behöver inte låna pengar. Det här handlar om att göra en insats för samhället och för Trelleborg, säger han.

Frukostmötet var avgiftsfritt.

– Vi håller det på en billig nivå. Ingen som ställer upp får betalt. Det ska vara en chans för alla att vinna på detta, säger Joen Garsén.

Karin Ohlsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.