Uppdraget: patienternas säkerhet
– Tio procent av dem som vårdas på sjukhus får vårdskador. Det kan handla om fel läkemedel, att man får en infektion, får liggsår, trillar omkull, får dåligt med näring eller en felbehandling, konstaterar Karin Wahlström-Persson.
För var och en som drabbas är det ett extra lidande men om man arbetar mer förebyggande menar Karin Wahlström-Persson att det går att undvika många händelser.
– Genom att till exempel ha koll på patientens vikt och BMI kan man se om det är en patient som är i farozonen för att få liggsår eller för att bli undernärd. Det gäller att ha det förebyggande synsättet redan från början när patienten skrivs in, säger hon.
Hygienen är också ofta i fokus. Och där menar Karin Wahlström-Persson att just Trelleborgs lasarett ligger långt framme.
– Vi blev nyligen granskade och där uppfyllde vi 98 procent av kraven vilket är väldigt bra. Det handlar bland annat om personalens klädsel, om handhygien och sådant, säger Karin Wahlström-Persson.
Belöningen från Region Skåne blev en halv miljon kronor till lasarettet.
– Det känns såklart väldigt bra.
När det trots allt händer något så menar Karin Wahlström-Persson att det är viktigt att man ser att det är lasarettets ansvar att patienterna får en god och säker vård.
– Om det händer något ska vi se vad vi kan lära oss av det, så att det inte händer igen.
Hur man som patient blir bemött i sjukvården tror Karin Wahlström-Persson också kan spela stor roll för hur man upplever en behandling eller om det trots allt uppstår en vårdskada.
– Bra bemötande är nästan A och O. Det kan alltid gå fel. Att till exempel bli opererad är alltid en risk.
Både när det handlar om information och tillgänglighet menar Karin Wahlström-Persson att sjukvården kan bli bättre.
– Det handlar om att mer ha ett "nöjd kund"-tänkande, påpekar hon.
De fem senaste åren har Karin Wahlström-Persson arbetat som vårdutvecklare på Trelleborgs lasarett. Den nya tjänsten är i princip en utökning av den tidigare. Som vårdutvecklare har hon hållit i olika projekt som bedrivits på lasarettet.
– Jag är glad att jag har varit här en tid och har hunnit skapa goda kontakter. Jag måste ju verka genom personalen här.
Hon hoppas därför kunna uppmuntra personalen till att fortsätta komma med egna idéer kring vad som kan göras för att göra vården säkrare för patienterna.
– Jag tror mycket att det handlar om att känna sig stolt och glad över sitt jobb.
Själv tycks hon verkligen trivas med sitt arbete och berömmer gång på gång Trelleborg och det lilla lasarettet.
– Jag tycker att jag har ett jätteroligt jobb. Här är så trevligt. Det är så, hur ska man säga, nimt, i Trelleborg, säger hon.
Tidigare i sitt yrkesliv har hon arbetat som medicinskt ansvarig sjuksköterska i en kommun, som vårdlärare och för Region Skåne med hälso- och sjukvårdsfrågor. Arbetet som medicinskt ansvarig sjuksköterska menar hon har många likheter med det arbete hon nu har fått.
– Det handlar om att ge en god och säker vård och ha en helhetssyn.