Annons

Uppdrag: Tjernobyl

Han är beredd. Jonas Svensson, 39, lämnar tryggheten hemma i Gessie Villastad. Nu i veckan påbörjar han ett uppdrag i kärnkraftverket i Tjernobyl.
Trelleborg • Publicerad 29 juni 2006
"Det är en utmaning att åka dit. Några risker tar jag inte", säger Jonas Svensson, som tar med sig sin dosimeter, som mäter strålning.
"Det är en utmaning att åka dit. Några risker tar jag inte", säger Jonas Svensson, som tar med sig sin dosimeter, som mäter strålning.Foto: 
Hoppet finns fortfarande att kunna sanera det strålningsdrabbade området i Tjernobyl.
Hoppet finns fortfarande att kunna sanera det strålningsdrabbade området i Tjernobyl.Foto: 

Ett stort arbete väntar brandingenjören Jonas Svensson och hans kollegor på Malmöföretaget Carl Bro.

Firman har fått i uppgift att utforma brandsskyddssystemet i en av byggnaderna, där reaktor nummer fyra låg när den var i drift.

Annons

Nu i den första vändan åker Jonas Svensson dit tillsammans med arbetskamraten Fredrik Jörud.

– Vi kommer att åka skytteltrafik till Tjernobyl under den närmaste tiden, för att kunna slutföra arbetet, säger Jonas Svensson, som är förväntansfull inför uppdraget.

Tjugo år har gått sedan den allvarliga reaktorolyckan inträffade i det ukrainska kärnkraftverket. Olyckan skedde den 26 april 1986 och sätter fortfarande spår i naturen och hos människorna.

Två av våningarna i den byggnad som ska få ett brandskyddssystem ska så småningom göras om till kontor och laboratorie.

– Fortfarande finns det rum som ingen har vistats i. Vi kommer noggrant gå igenom byggnaden, berättar han.

Uppdraget att leverera ett säkert brandskyddssystem är beställt av EBRD, en europeisk organisation som verkar för återuppbyggnad av samhällen. EBRD arbetar framför allt i länder som tidigare varit under kommunistisk flagg.

Projektet att sanera och förbättra förutsättningarna för Tjernobyl, som till stora delar fortfarande är radioaktivt, leds av Hans Blix, känd för att han ledde FN-kommisionen som bland annat skulle lokalisera massförstörelsevapen i Irak.

Jonas Svensson hoppas få tillfället att träffa Hans Blix personligen.

– Det vore en upplevelse. Han och Jan Hedh, författaren till böcker om brödbak och choklad, är nämligen mina idoler, säger han.

Första resan till Tjernobyl kommer att följas av åtskilliga besök i den byggnad som han nu genomgripande ska inventera.

Annons

– Tillsammans med vår samarbetspartner, det ukrainska företaget ADI, har vi mycket att göra. Det kommer att bli tidskrävande. Parallellt med besöken skrivs brandskyddssystemet ned både på ryska och engelska, berättar han.

Är Jonas Svensson rädd? Ängslig över strålning från radioaktiva utrymmen?

– Nej, vi tar aldrig några risker. För säkerhets skull har vi personliga dosimetrar med oss, som mäter eventuell strålning, berättar han.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons