Annons

Unikt naturområde hotas av jordbruk

Ska Sotemosse försvinna som unik fågellokal på Söderslätt? Risken finns i och med att Jordberga sockerbruk inte deponerar något slam längre. Det kan förbli ett naturområde, men det kan också bli vanlig jordbruksmark.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2002

I och med att Jordberga sockerbruk lades ner är det inte längre aktuellt med deponi på fastigheten Önnarp 31:6 och Danisco Sugar AB vil bli av med bekymret. Det beslut som gäller för området är att det ska återställas som jordbruksmark. Danisco Sugar har lämnat ett bud till delägarna i Önnarp 31:6, ett bud om engångsersättning utan återställande. Delägarna är måttligt intresserade eftersom de skulle stå med kostnaderna för områdets underhåll om det ska vara något annat än jordbruksmark. Om det förblir ett naturområde skulle inte lantbrukarna få några intäkter från det heller. Arrendatorn pressar nu Länstyrelsen och Trelleborgs kommun genom en skrivelse där han vill att "det allmänna" ska vara med och betala kostnaderna för underhållet av det tänkbara naturområdet. Om inte länstyrelse och kommun reagerar på skrivelsen tolkar han det som att de är ointresserade och då blir det troligen jordbruksmark av hela området. Om länstyrelse och kommun däremot är intresserade av att bidra till driften av området kan det bibehållas i sin helhet eller delvis. Det kan också bli aktuellt att anlägga nya våtmarker. Han påpekar också att det enklaste och billigaste för delägarna skulle vara att göra jordbruksmark av hela området.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons