Unikt femårsprojekt ska rena Tullstorpsån

Om fem år och efter 128 satsade miljoner ska Tullstorpsån ha blivit renare och utsläppen av kväve och fosfor till Östersjön minskat rejält. Bakom satsningen ligger ett 90-tal markägare längs ån som vill ha en friskare å och större biologisk mångfald.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2009
Ett 50-tal markägare längs Tullstorpsån hade sökt sig till Jordberga gods för att få information om Tullstorpsåprojektet och den förening som bildats i syfte att rena ån och främja växt- och djurlivet. Bild: Claes Nyberg
Ett 50-tal markägare längs Tullstorpsån hade sökt sig till Jordberga gods för att få information om Tullstorpsåprojektet och den förening som bildats i syfte att rena ån och främja växt- och djurlivet. Bild: Claes NybergFoto: 

På tisdagskvällen togs det första stora steget mot målet då Tullstorpsån ekonomisk förening bildades vid ett möte på Jordberga gods.

Ett 50-tal markägare kom för att lyssna när ordförande Otto von Arnold och projektledaren Johnny Carlsson drog upp linjerna för arbetet.

- Det här är ett unikt projekt som kan fungera som pilotprojekt för restaureringen av åar i hela Östersjöregionen, säger Otto von Arnold till TA innan mötet börjar.

Tanken är att man ska ta ett helhetsgrepp på ån och utföra de åtgärder som krävs för att ån ska bli friskare och omgivningarna attraktivare för både djur och människor. Det handlar bland annat om att ge ån en mer meandrande, slingrande, form, göra flackare slänter, anlägga stenbottnar för att gynna fisken och plantera 10 000 nya träd.

Men den största kostnaden blir att anlägga ett pärlband av våtmarker till en yta av sammanlagt 200 hektar i syfte att öka den biologiska mångfalden.

Projektet beräknas kosta 128 miljoner och föreningen räknar med att myndigheter som Trelleborgs kommun, Naturvårdsverket, länsstyrelsen och Region Skåne. Tanken till hela projektet uppkom under ett samtal mellan Johnny Carlsson, tjänsteman på miljöförvaltningen i Trelleborg, och en markägare i området.

- Markägarna vill gärna göra saker längs ån men upplever att det är krångligt och byråkratiskt. Då kom tanken upp att man i stället ska göra något gemensamt, säger Johnny Carlsson.

Och något liknande finns inte någonstans i Sverige menar Johnny Carlsson, som själv ska ta tjänstledigt för att arbeta som projektledare för Tullstorpsåprojektet de närmaste fem åren.

- Att man tar ett helhetsgrepp över en å på det här viset och att markägarna driver det är helt unikt, vi hoppas att det här ger eko i hela Sverige, säger han.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.