Unika smycken på julmarknad

Unika julklappsfynd kan man göra hos Skanörs och Falsterbos lokala hantverkare. Hanne Krooks smycken är vart och ett garanterat unika.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007
Material till sina väskor och smycken köper Hanne Krook bland annat från London.
Material till sina väskor och smycken köper Hanne Krook bland annat från London.Foto: 

I Skanör och Falsterbo verkar det finnas ovanligt många engagerade kreatörer som väljer att satsa på hantverk och egna företagsidéer.

Lagom till första advent samlas flera av dem till ett jularrangemang. För andra året i rad blir det julmys den 1 och 2 december på Mellangatan i Skanör med ett flertal lokala företagare som visar upp och säljer sina produkter. Kläder, smycken, fotografier och konst blandas med italienska delikatesser. Även på kvällen tisdagen den 18 december finns det chans att handla de sista julklapparna från de lokala hantverkarna på Mellangatan då de ordnar en jul-shoppar-kväll.

En av dessa är Hanne Krook i Falsterbo. Under företagsnamnet Freckle Faced tillverkar hon halsband, armband och väskor som bland annat säljs i butiker i Skanör, Malmö, Stockholm och Göteborg.

– Det är mycket färg och många olika material. Läder, pärlor och broderade band, säger hon och visar upp ett gäng färgsprakande smycken i blandade kulörer. Hanne Krook är utbildad sjukgymnast och aerobicsinstruktör men har alltid velat arbeta med någonting kreativt. Hon gick på Fashion College på Malmö högskola och hade ett tag en kombinerad ateljé och butik i Malmö tillsammans med en vän.

– Där sålde vi även kläder som vi tillverkade, men det var väldigt tungrott med kläder. Det tog mycket tid och man var tvungen att sätta höga priser. Med smycken är det så mycket lättare, säger hon.

I dag har hon ateljé hemma i Falsterbo och jobbar nästan uteslutande med smyckestillverkningen.

– Det går precis runt, om jag inte tar ut någon lön till mig själv. Jag och min man bestämde tillsammans att jag skulle satsa på det här och vi har fått planera mycket och gjort vissa uppoffringar för att det ska kunna gå ihop ekonomiskt.

Genombrottet kom för runt två år sedan då ett av hennes armband var med i modetidningen Elle. Och Hanne Krook tror att unika, designade smycken ligger rätt i tiden.

– Jag tror att fler och fler tycker det är kul med speciella smycken som är personligt utformade, säger hon och visar en läderväska där hon sytt på ägarinnans namn.

Varför finns det så många aktiva kreativa kvinnor i Skanör och Falsterbo?

– Jag vet faktiskt inte! Kanske för att det inte finns så mycket annat att göra här nere? säger hon och skrattar.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.