Annons

Unge Erik vid liv tack vare hjälm

Förlamad, hjärnskadad eller död. Det kunde ha varit 13-årige Erik Hanssons verklighet om han inte hade burit cykelhjälm. På fredagen belönades han av kommunen.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2007
Greger Persson från kommunen ger Erik Hansson en ny hjälm sedan hans förra räddade hans liv. bild: Lina Hansson
Greger Persson från kommunen ger Erik Hansson en ny hjälm sedan hans förra räddade hans liv. bild: Lina HanssonFoto: 

– Jag har bara en kompis som bär cykelhjälm, säger 13-årige Erik Hansson sanningsenligt samtidigt som han fingrar på en silverfärgad hjälm i sina händer.

Hans eget liv har dock, med all sannolikhet, räddats av den lilla huvudskölden.

Annons

Det var dagen före skolavslutningen och Erik Hansson skulle cykla hem på en rast för att gå ut med hunden. Vid övergångsstället på Västanvägen i Smygehamn stod en hög häck som dolde uppsikten över vägen men han tyckte sig höra att en bil var långt bort. Avståndet var dock mycket kortare. – Jag cyklade ut på gatan och sedan kommer jag inte ihåg mer. När jag vaknade upp hade jag ont i bakhuvudet och det värkte i nedre delen av ryggen, men annars var jag bara blåslagen, berättar Erik Hansson.

Cykelhjälmen var bruten men hans eget huvud hölls intakt. För att uppmärksamma räddningen belönade kommunen honom med en ny hjälm i går.

– Vi tycker Erik Hansson är ett föredöme för andra cyklister och därför vill vi sprida hans historia, säger Greger Persson, trafikteknisk handläggare på kommunen, och fortsätter:

– Jag har arbetat med att få ungdomar i Trelleborg att bära hjälm sedan 1999, men tyvärr är det svårt. Många tycker inte att det är coolt, men Erik Hansson visar hur nödvändigt det är.

Häcken på Västanvägen är nu nedklippt och hastigheten sänkt till 30 kilometer i timmen. Men kanske hjälper inte ens det personer som inte bär hjälm.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons