Annons

Ungdomsenheten söker kontakt på nätet

För många ungdomar i Trelleborg är fritidsledarna ett stort stöd när det dyker upp problem i livet. Trots det är känslan att man inte når ut till alla de som behöver hjälp. Ett nytt projekt ska ändra på den saken.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2011
Fritidsledaren Daniel Ekberg har nyss börjat med nätvandring, vilket innebär att han finns tillgänglig på nätet så att ungdomar kan ställa frågor och prata problem med honom.
Fritidsledaren Daniel Ekberg har nyss börjat med nätvandring, vilket innebär att han finns tillgänglig på nätet så att ungdomar kan ställa frågor och prata problem med honom.Foto: Hanna F.Ellborg
Daniel Ekberg
Daniel EkbergFoto: Hanna F.Ellborg

– Genom nätvandring hoppas vi nå nya målgrupper. Det finns många ungdomar som inte kommer till fritidsgårdarna utan hellre sitter hemma vid sin dator. De har samma tankar och funderingar som de ungdomar vi möter i verkligheten, och samma behov av att komma i kontakt med en vuxen som inte är en lärare eller förälder, säger Daniel Ekberg.

Han arbetar som fritidsledare i kommunen sedan 2007, men sedan den 28 november utför han delar av sitt arbete vid en datorskärm istället för på Gasverket och Backafall som han tidigare delat sin tid mellan. Ungdomsenhetens senaste projekt är nätvandring, vilket innebär att en fritidsledare finns tillgänglig på internet under vissa timmar.

Annons

– Jag ska svara på frågor. När jag själv inte kan svara ska jag ha en hänvisningslista så att jag kan skicka vidare den som undrar till exempelvis en skolsköterska eller en kurator, säger Daniel Ekberg.

Han menar att jobbet i stort sett är detsamma som när han finns på någon av fritidsgårdarna. Det handlar om att finnas där och att lyssna.

– Men jag tror att det kan dyka upp tyngre problem på nätet. Där har ungdomarna lite distans och vågar kanske öppna sig mer än när vi träffas på fritidsgårdarna.

Daniel Ekberg kommer att finnas tillgänglig på chatprogrammet msn. Om projektet faller väl ut kan det i förlängningen bli aktuellt att finns även på andra communitys eller internetsidor. Daniel Ekberg tror och hoppas att det kommer att bli en fortsättning.

– Det kostar nästan inget och har visat sig vara lyckosamt i andra kommuner som testat, säger han.

Ungdomsenheten kommer att föra statistik över hur många som kontaktar dem via nätet, hur många frågor de får och så vidare. Därefter ska försöket utvärderas.

Ossian Sandin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons