Annons

Ungdomsberedning vill ha mer jobb

En ungdomsberedning är viktig om man blir tagen på allvar och får vara med och påverka. Det tycker Viktor, August och 12 andra i Trelleborgs ungdomsberedning.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2006

Det är årets sista möte för barn- och ungdomsberedningen.

Drygt hälften av de 14 ungdomarna som sitter i beredningen har samlats i tekniska nämndens matsal.

Annons

Under hösten har de fått visionera fritt om hur Trelleborg ser ut om 25 år. Och så har de tagit fram ett papper att sätta upp på skolorna så att eleverna ska veta att de finns.

I dag ska de träffa kommundirektör Rutger Persson och ställa lite frågor till honom.

– Vi vill ha mer att göra. Vi får ju inga remisser att tycka till om, tycker Viktor Mörkeberg som är besviken på att det inte hänt så mycket konkret under hösten.

– Hela skolan har ju förändrats men det har vi inte fått tycka till om.

– Det känns inte som att vi har så stor chans mot Egil och de andra, säger Mattias Mohlin. Ungdomarnas kritik mot att inte få tycka så mycket har nu resulterat i att gymnasiechefen Lisbeth Netteberg bokat in ett möte med ungdomsberedningen nästa år. Och i februari har de fått löfte om att träffa Banverket för att säga sitt om framtidens Pågatåg.

Kommundirektören Rutger Persson tycker att samarbetet med ungdomsberedningen fungerar alldeles utmärkt. Han kan möjligtvis hålla med om att nämnderna borde bli bättre på att tillfråga ungdomarna i olika ärenden. Men han tror inte på att tvinga dem att göra det.

– Nej, det gör de säkert ändå. Vi får informera dem ännu mer.

Han tycker inte det är konstigt att ungdomsberedningen inte har fått uttala sig om den nya skolorganisationen.

– Skolan har ju sina egna forum för elevinflytanden. Det behöver ju inte nödvändigtvis gå till ungdomsberedningen.

– Det är inte så många som känner till oss än, säger Conny Ahlgren, 20.

Annons

Fadderpolitikerna Bengt Gunnarsson (m), Veronika Andersson (s), Cilla Dahl (s) och Aino Andersson (mp) håller i de olika utskotten där ungdomarna lär sig mer om olika områden.

Under de fyra möten som varit under hösten har den mesta tiden ägnats åt information. Agenda 21 har varit på besök och vissa av ungdomarna har gått på några studiebesök på nämnder och arbetsplatser som är knutna till deras utskott. – Vi har haft en inkörningsperiod nu, säger Cilla Dahl. Det tar ju alltid lite tid att sätta sig in i hur saker och ting fungerar. Men jag är säker på att vi får mer att tycka till om. Och nu ska vi uppdatera hemsidan också.

– Vi var på besök hos miljönämnden nyligen, rapporterar Mattias Mohlin och August Gustafsson. Ordföranden vad han nu hette, sa att vi gärna kunde skicka in egna förslag till honom. Det är ju bra.

De har också besökt räddningstjänsten.

– Kommunen måste betala 220 000 kronor i halvåret för numret 112, säger Mattias Mohlin. Det är ju sjukt dyrt.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons