Annons

Ungdomarna lämnar motvilligt Trelleborg

Intresset för att flytta till och bo i Trelleborg är stort och trelleborgarna blir allt fler. Samtidigt blir ungdomarna allt färre. Enligt en befolkningsprognos kommer antalet ungdomar i kommunen minska från 3 150 i dag till 2 600 om tio år.
Trelleborg • Publicerad 23 maj 2011

Trelleborgs kommun växer varje år. Senaste fem åren har trelleborgarna blivit 2 250 fler. De flesta av dessa är inflyttade trelleborgare. Men en grupp minskar i kommunen – de unga. Trelleborgare mellan 19 och 24 blir inte fler utan 214 personer färre. Istället för att flytta in verkar de snarare flytta ut.

– Ja, det verkar ju vara en konstant flytt härifrån i den åldern, säger Mats Åstrand, ekonom på Trelleborgs kommun.

Annons

I kommunens befolkningsprognos antas att antalet ungdomar kommer att fortsätta minska. Från cirka 3 150 i dag till 2 600 om tio år.

– Men detta gäller ju om ingenting görs. Jag tror att prognosen kan ändras med de nya kommunikationerna. Med busslinjen till Hyllie har det blivit enklare att jobba i Köpenhamn och plugga i Lund. En snabbuss planeras till Lund i december. Den stora förändringen tros komma i och med pågatågsutbyggnaden.

En annan anledning till att ungdomar flyttar från stan är den tuffa bostadsmarknaden. Iallafall enligt mäklaren Katarina Elg på Mäklarhuset:

– Jag märker att det finns ett stort intresse bland unga att stanna kvar i Trelleborg. De köper ettor och tvåor. Men lånebilden blir svår för dem, säger hon.

Katarina Elg berättar att de unga som köper lägenhet i dag har ett jobb. De är väldigt sällan intresserade av hus. Inte ens billigare hus på landet.

– Det händer i princip inte. Man sätter sig inte på landet som ung då man direkt får en jobbigare pendling.

En del köper små slitna ettor. När de rustat upp dem och säljer de och kan köpa större. Andra får hjälp av föräldrarna.

– Föräldrar kan låna ut till handpenningen. I vissa fall tar de ett extra lån på villan för att få råd.

Hyresvärden Patrik Liljeberg på Nilpat håller med om att ungdomarna gärna vill stanna i Trelleborg.

– Det är en stor efterfrågan på ettor och tvåor bland ungdomar. De märker vi hela tiden, säger han.

Annons

Han uppskattar att cirka 40 procent av de som hör av sig vill ha små lägenheter.

– Sista fem åren har trycket från ungdomar ökat. Det är framförallt en stor skillnad jämfört med 90-talet då vi gick in i fastighetsbranschen. Då stod hälften av lägenheterna tomma. Det är väl den stora inflyttningen som gett effekt.

Han anser att det borde byggas mer lägenheter inne i centrum.

– Jag tycker Trelleborg skulle tjäna på att bli 10 000 invånare fler. Då skulle vi få snurr på handeln och hela kommunen, säger han.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons