Annons

Ungdomar ska få jobb

Trelleborg • Publicerad 1 juni 2007

I torsdags började kartläggningen av vad som till hösten ska bli ett navigatorcenter. Syftet med centret är ett samarbete mellan myndigheter och andra aktörer för att göra det lättare för unga arbetslösa att få jobb.

– Vi ska samla alla myndigheter under ett och samma tak, säger Ola Johnsson arbetsmarknadssekreterare på Socialförvaltningen i Trelleborg.

Annons

– Bland annat ska vi samla socialförvaltningen, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, ungdomsmottagningen och LO för att ungdomar ska få den bästa hjälpen och inte behöva springa mellan olika ställen.

Trelleborgs kommun har tillsammans med Kalix, Sala och Norrköping, fått bidrag från Ungdomsstyrelsen för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden.

– Trelleborg är en expansiv kommun. Många företag som flyttar hit är intresserade av att anställa ungdomar. Vi ska samarbeta med EU och EES för att skapa ett samarbete över gränserna, säger Ola Johansson.

– Vi har också samarbete mellan skolan, och då speciellt IV-programmet. Det är en stor vinst att kunna fånga upp de ungdomar som faller mellan två stolar. Vi ska också driva undervisning för dem som kanske inte har möjlighet att läsa IV. Kanske är de ute på praktik, men vill samtidigt läsa kärnämnena, fortsätter han.

Navigatorcentret ska ha en anställd pedagog som ska vara knuten till IV-programmet på Bastionskolan. Det ska även finnas kuratorer och studievägledning på plats.

– Jag möter många med psykisk ohälsa, där gymnasietiden gått till spillo. Någonstans mellan 15- och 18 årsåldern händer det mycket. Många gör fel val i livet som de blir straffade för senare i livet, förklarar Ola Johnsson.

– Det finns två grupper med ungdomar i Trelleborg. En grupp ser det bra ut för, de får arbeten. Den andra gruppen lider av psykisk ohälsa och är inte redo för arbetslivet. Många lider också av social fobi, de är rädda för att ta sig ut, är oroliga och får panikattacker.

Navigatorcentret ska erbjuda stöd och vägledning för ungdomar på vägen mot arbete. De ska hyra in sig på ett företagshotell som ska bli uppförd på Johan Kocksgatan.

Trelleborgs kommun fick 190 000 kronor från ungdomsstyrelsen som först och främst ska gå till kartläggning av ungdomarna i stan. Planeringen började i höstas och i mars sökte de pengarna. Sammanlagt var det tio kommuner som sökte, men det var bara fyra som fick. Pengarna ska också gå till marknadsföring.

– Vi ska bland annat skicka brev, sms, lägga ut annonser på Lunarstorm. Vi vill vara en sak som ungdomarna pratar om på stan. Vi vill att en del av marknadsföringen ska ske från mun till mun, säger Ola Johnsson.

Annons

– Vi vill att ungdomarna ska vara samarbetsvilliga, att de ska ta sig i kragen och få hjälp. Då hade jag varit stolt, då gör vi ett arbete, tillägger han.

Kristin Knutsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons