Ungdomar döms för inbrott och stölder

En lördagkväll i början av juli bestämde de sex Trelleborgskillarna sig för att åka till Skurup. För att komma dit tjuvkopplade och stal de en bil.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2010

Väl där krossade de fönstret till en järnaffär och plockade åt sig bland annat hjälmar, olja, neonljus, tanklock och lås – sammanlagt värt runt 40 000 kronor. Tillbaka i Trelleborg bestämde de sig för att förvara grejerna i en sjunde killes rum.

Fyra av ungdomarna, som alla är mellan 17 och 20 år, erkänner. De andra tre nekar, men Ystads tingsrätt har ändå valt att döma samtliga eftersom rätten menar att de nekandes berättelser är diffusa och får betraktas som sanningslösa. En av dem uppger att hans fingeravtryck finns på hjälmarna för att han besökt butiken vid ett tidigare tillfälle.

Killen som förvarade grejerna i sitt rum döms också för att ha förvarat delar av en epatraktor i sitt hem, trots att han borde ha förstått att det var stulet gods. Bland annat handlar det om två dörrar, en motorhuv, fyra däck och en baslåda. Den handlingen har han erkänt.

Samtidigt döms han, två av killarna som var med i Skurup samt en 17-årig tjej för stöld efter att de under Gislövs marknad i somras tagit 20 kartonger med gräddbullar ur en kylbil.

Killarna har erkänt handlingen, medan tjejen menar att hon inte deltagit i stölden eftersom hon stannat en bit bort. Dock medger hon att hon tagit upp två kartonger som en av killarna tappade på väg tillbaka till den epa-traktor som de allihop färdades i. Det gör att tingsrätten anser att hon också är skyldig.

För alla utom en av de sammanlagt åtta åtalade stannar straffen vid dagsböter, villkorlig dom, ungdomskontrakt, ungdoms- eller samhällstjänst samt skyddstillsyn. Den åttonde är en 18-årig kille som utöver nämnda brott också döms för märkesförfalskning och övergrepp i rättssak. Detta efter att han använt en falsk registreringsskylt samt hotat en av killarna som erkände inbrottet i järnaffären i Skurup. Han döms till tre månaders fängelse.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.