Annons

Ungas uteliv får betyget godkänt

Trelleborgs kommun klarar precis nivån för godkänt i en undersökning av utelivet för unga. Möjligheten att umgås på nyktra mötesplatser samt marknadsföringen av dessa platser hjälper upp betyget.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2014
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT

Det är Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, som undersökt vad kommunerna i landet gör för satsningar på ungas fritid. Bakgrunden är att en av fem ungdomar i gymnasieålder uppger att de dricker alkohol i brist på annat att göra.

– Då kan kommunens satsningar göra stor skillnad, säger Linus Henriksson, distriktsordförande i UNF Skåne, i ett pressmeddelande.

Annons

Till grund för undersökningen ligger sju enkätfrågor som kommunen fått besvara samt uppgifter om hur mycket pengar som satsas på kultur- och fritidsverksamhet. Trelleborgs kommun får i år 3,1 poäng och klarar därmed precis gränsen för godkänt betyg som ligger på tre poäng av totalt fem möjliga. Det innebär en liten förbättring jämfört med i fjor då kommunen fick 2,9 poäng.

Frågorna i enkäten handlar bland annat om tillgången på nyktra mötesplatser för ungdomar och de ungas möjlighet till inflytande i beslut som rör deras fritid.

Man har också tittat på vilka insatser kommunen gör för att hålla nere ungdomars alkoholkonsumtion i samband med exempelvis skolavslutningar och Valborg. På den punkten får Trelleborgs kommun ett bra betyg, bland annat på grund av kampanjer mot langning och ett utökat samarbete med polisen.

När det gäller de ekonomiska satsningarna hamnar Trelleborg i mitten, på tre poäng, i förhållande till vad de övriga 218 kommunerna som deltagit i enkäten satsar på kultur och fritid.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons