Annons

Ungas jobb kan finnas en bro bort

Många, särskilt unga, trelleborgare är fortsatt arbetslösa. Chefen för arbetsförmedlingen tipsar de utan jobb att söka sig till Köpenhamn.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2013
Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen.Foto: 

På onsdagen kom arbetslöshetsstatistik för november månad. I Trelleborgs kommun är 9,8 procent inskrivna på arbetsförmedlingen. Jämfört med samma period i fjor är skillnaden marginell, 0,1 procentenheter lägre. Men en sak är konstant: arbetslösheten är högre i Trelleborg än i grannkommunerna. I till exempel Vellinge är motsvarande siffra 5,3 och i Svedala 5,6 procent.

Karin Lindgren Eklund, chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg påpekar att det är många olika faktorer som gör att det är skillnad mellan kommunerna och som påverkar arbetslösheten.

Annons

– Vellinge och Svedala är till exempel främst pendlarkommuner. Därför ser det annorlunda ut för dem, säger hon.

Nya branscher

Karin Lindgren Eklund menar att Trelleborg är på väg att förändras, för att vända arbetslösheten krävs bland annat att nya typer av branscher väljer att etablera sig i kommunen.

– Vi har länge haft en omställning i näringslivet i Trelleborg som fortsätter att hänga kvar. Historiskt sett har här varit mycket industri, säger Karin Lindgren Eklund.

De trelleborgare som är mellan 18 och 24 år gamla fortsätter vara hårt drabbade av arbetslösheten. Mellan november i fjor och oktober i år har i genomsnitt 24 procent i den gruppen varit utan jobb.

– Vi fortsätter tipsa om vikten av att satsa på utbildning och att se sig om i ett större område i jakten på arbete, säger Karin Lindgren Eklund.

Hon betonar Trelleborgs närhet till en storstadsregion och hur det kan gynna de unga som kan tänka sig att titta utanför kommungränsen.

– I Köpenhamn finns det dubbelt så många lediga jobb som det finns i hela Skåne.

Louise Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons