Annons

Unga tvingas gå arbetslösa allt längre

Maxim Parkhomenko kan tänka sig att flytta utomlands för att få arbete. Igår var han en av 30 Trelleborgsungdomar som åkte på jobbmässa i Malmö. Samtidigt går fler ungdomar i Trelleborgs kommun utan jobb allt längre.
Trelleborg • Publicerad 10 november 2010
Foto: 
Maxim Parkhomenko hoppas komma in på en två år lång lärlingsutbildning i Danmark.
Maxim Parkhomenko hoppas komma in på en två år lång lärlingsutbildning i Danmark.Foto: 

– Jag har tittat på en lärlingsutbildning inom IT-support som ligger i Danmark. Den skulle jag vilja gå, säger Maxim Parkhomenko.

Det är snart ett halvår sedan han tog studenten. Sedan dess har han sökt jobb – men inte fått något. Nu hoppas han på att komma in på utbildningen i Danmark.

Annons

– Det finns inga jobb här i Sverige. Jag har hittat en högskoleutbildning inom IT, men den verkar vara ungefär samma sak som jag läste på gymnasiet. Läser jag i Danmark lär jag mig dessutom ett nytt språk, säger Maxim Parkhomenko som planerar att läsa en orienteringskurs i danska om han kommer in på utbildningen.

Igår besökte han "European job days" på konserthuset i Malmö. Utställare och arbetsgivare informerade om möjligheterna att plugga, jobba eller vara au-pair utomlands.

– Jag kan tänka mig att flytta för ett jobb. Kanske inte hur långt som helst, men till Danmark, Tyskland eller Norge i alla fall, säger Maxim Parkhomenko.

Fler ungdomar i Trelleborgs kommun går utan jobb allt längre. Arbetsförmedlingens chef är orolig – trots att situationen är bättre än vad han vågade tro i somras.

– Vi har över 50 ungdomar som varit arbetslösa i mer än tre månader. Det är en grupp som jag är orolig för, säger Carl-Axel Sandén, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Rekordmånga som tog studenten både 2009 och 2010 i kombination med lågkonjunkturen är dåliga förutsättningar för arbetssökande ungdomar. Trots att fler än väntat i båda årskullarna har fått jobb har antalet arbetslösa ungdomar i kommunen ökat under det senaste året, från 480 till 489 personer.

– En grupp som har hamnat i kläm är de elever som gick ut från byggprogrammet i fjor. De fick inga lärlingsplatser eftersom efterfrågan var noll. Nu har det gått ett och ett halvt år utan att de fått jobb, säger Carl-Axel Sandén.

Hans tips till arbetslösa ungdomar är att utbilda sig.

– Vill man vänta, eller om man inte kommer in, så gäller det att vara aktiv. Jaga praktikplatser och hugg på det som dyker upp. Om man inte är beredd att lämna Trelleborg är det svårt. Det kommer ingen jättearbetsgivare till Trelleborg och anställer alla arbetslösa.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons