Annons

Unga spanare fick klura på nya tekniska lösningar

Hur länge har de funnits kylskåp? Finns det människor i rymden? Fyror och femmor på Skegrie skola gick på torsdagen med liv och lust in för att bli "teknikspanare".
Trelleborg • Publicerad 24 april 2014
Full spaning på tekniken. Ludwig Sjögren (i grön tröja) kan visst tänka sig att jobba med teknik som vuxen. Om det gäller bilar.
Full spaning på tekniken. Ludwig Sjögren (i grön tröja) kan visst tänka sig att jobba med teknik som vuxen. Om det gäller bilar.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Teknikföretagens kampanj "Teknikspanarna" gör i vår nerslag på 100 skolor runt om i landet. Skegrie skola anmälde sig, och på torsdagen kom ingenjörerna Sara Avén och Carl Olofsson och byggde upp sex stationer med problemlösningar som en grupp fyror och femmor fick ge sig i kast med under tidspress.

Sju minuter hade grupperna på sig att klura över frågor om återvinning. Sedan var det dags att rusa till nästa station och grunna på innovation.

Annons

- Fokus ligger på samarbete, berättade Sara Avén. Men framför allt vill vi öka intresset för teknik, och få eleverna att få upp ögonen för hur mycket teknik som finns runt omkring oss.

En mobiltelefon är teknik, det inser alla eleverna. Men hur många har tänkt på den teknologi som ligger bakom en sked, eller en träningssko?

Samarbete

Frågorna var många, men Skegrieeleverna löste det mesta i samarbete.

- När uppfanns kylskåpet? Vi svarar 1980! föreslår en elev ivrigt.

- Neej, var det 1923?

Skadan repareras snart. Det finns människor som bor och arbetar i rymden, det vet barnen. Och att det sannolikt är mobiltelefonen som utvecklats mest om 20 år, jämfört med tennisracketen eller sängen.

- Roligt, tyckte Filip Jacobsson. Jag kan en del om teknik redan. Dels för att vi har teknik i skolan, dels för att man lär sig hemma. Genom att laga mat, till exempel.

Visst gick det bra. Alla fick på slutet skriva sina autografer i den tjocka teknikspanarliggaren. Och klasserna fick en inspirationsbok de kan jobba vidare med.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons