Annons

Unga rånare överklagar sina domar till hovrätten

Två av de fyra unga män som dömts för rånet mot en 70-årig kvinna på Stavstensvägen i höstas har överklagat tingsrättens dom till hovrätten.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2008

Rånet bör inte räknas som grovt enligt lagens mening, anser försvarsadvokaten Torbjörn Hahne, ombud för den 21-åriga man från Trelleborg som dömts till fängelse i fyra år och åtta månader för grovt rån.

- Han har erkänt hur det har gått till men vi delar inte tingsrättens uppfattning om att det ska räknas som grovt, säger Hahne.

Annons

Enligt honom bör i stället hovrätten ändra rubriceringen till rån av normalgraden och påföljden ska vara skyddstillsyn, kontraktsvård eller ett kortare fängelsestraff.

Han hänvisar till "ett flertal" tidigare fall där hovrätten slagit fast att det ska mer till, än i fallet Stavstensvägen, för att ett rån ska rubriceras som grovt.

Utöver 21-åringen har även en 20-årig man nu överklagat domen. Han dömdes till tre år och sex månaders fängelse för medhjälp till grovt rån.

Enligt överklagandet bedyrar 20-åringen att han gjort ett "frivilligt tillbakaträdande" när hans kompisar berättade om brottsplanerna. 20-åringen skjutsade de tre kompisarna till kvinnans bostad på Stavstensvägen och uppger att han därefter åkte från platsen.

Det var i mitten av oktober som de unga männen rånade kvinnan i sitt hem. Hon bakbands med silvertejp och rånarna befann sig i hennes hus under en halvtimme. De stal en stereo, dator, smycken, sprit samt kvinnans bil.

70-åringen som utsattes för rånet säger till TA att hon nu vill lämna det inträffade bakom sig. Hon vill inte kommentera hur hon ser på domarna.

I går, måndag, var det sista dagen att överklaga domen.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons