Unga på sommarjobb

Läsa tidningen för någon av pensionärerna på äldreboendet, luka i rabatten eller leka med barnen ute i gröngräset. Feriepraktiken har börjat och erbjuder i år 80 trelleborgsungdomar sommarjobb.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Uppgiften heter feriepraktik och varar i tre veckor. Kravet är att man måste ha slutat nionde klass. Lönen är 40 kronor i timmen. BILD:CLAES NYBERG - Det här är så kul att jag funderar på att ändra mitt val av gymnasieprogram, från den estetiska inriktningen till barn och fritid istället. Efter feriepraktiken lär jag satsa på att jobba med barn. säger Louella Källander, 17, som hjälper till på Högalids förskola. Det gör även Berlind Haxhikadrija, 16, som stormtrivs på arbetsplatsen: - Allra roligast är att leka med barnen, vara ute på gården och ta hand om dem, säger han. Åttio ungdomar har alltså fått en feriepraktik på någon av de kommunala förvaltningarna i kommunen. I år var det 120 sökande till platserna. Dessutom finns ett alternativ för dem som precis gått ut grundskolan, där sanering av stränder och städning på skolgårdar är några av uppgifterna. Därtill finns en rad sommarjobb som de respektive förvaltningarna ansvarar för själva. - Det är inte särskilt roligt att rensa i rabatterna, suckar Johan Lindén, 17, som dock välsignar luncherna och pauserna. Tillsammans med några andra tonåringar står han vid en av rabatterna i närheten av Vindarnas väg på Knäckekärr. Myrans äldreboende på Östergatan har fått förstärkning av bland andra Sahar Rehahnipour, 17 och Jerry Hjortsberg, som båda fyllt 17. De är nöjda med sin praktik. - Framför allt har jag lärt mig att ta ansvar. Det gör jag genom att servera mat och kunna vara till hands när personalen och de boende behöver mig, säger Sahar Rehanipour. Jerry Hjortsberg trivs med personalen och hjälper gärna till när de som bor på Myrans ber om hjälp. Ida Wiberg är på turistbyrån i Ångkvarnen. Hon beskriver sin arbetsplats i positiva ordalag och har haft att göra nästan jämt. - Jag har fått göra allt möjligt, svara på mejl från turister som undrar olika saker om Trelleborg och sortera broschyrer, säger hon.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.