Annons

Unga flyktingar flyttar in på folkhögskolor

Två skolor i Malmö och Tomelilla kommer att ta emot upp till 14 ensamkommande flyktingungdomar i höst. Där får de både undervisning och bostad.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2013

Kombinationen folkhögskola och ensamkommande ungdomar ska prövas i höst. På folkhögskolor finns både undervisning och boende, precis vad ungdomar behöver som kommer till Sverige utan sin familj.

Trelleborgs kommun började utreda denna möjlighet för flera år sedan. Idéerna tog fart när länsstyrelsen beviljade projektpengar på 1,1 miljoner kronor över två år.

Annons

- Mycket har handlat om att försöka ta bort hinder, säger Tobias Hedkvist som håller i projektet på arbetsmarknadsförvaltningen.

Ett stort hinder är kravet på att ensamkommande ungdomar måste bo i så kallade hvb-hem. Det är en modern form av barnhem med en rad krav. Det måste till exempel finnas personal dygnet runt på hemmet.

Folkhögskolor kan vanligtvis inte leva upp till hvb-hemskraven och därför kan de inte ta emot flyktingungdomar. För att få till en lagändring har Trelleborgs kommun och andra grannkommuner tillsammans skrivit till migrationsminister Tobias Billström.

- Men sedan har det inte hänt någonting. Migrationsverket har de regler de har. Vi får spela med de kort som finns tills de ändras. Det behövs alternativa boendeformer, säger Tobias Hedkvist.

I dag finns två boenden i Trelleborg för unga flyktingar: Pegasus och Fenix. Det finns även transitboende i Trelleborgs kommun som Malmö stad driver. När dessa ungdomar får asyl inom kommunen kan de bli Trelleborgs ansvar om Malmö lämnar över ärendet.

I framtiden behövs alltså en ny lösning när de två boendena inte räcker till. Och det är där folkhögskolorna kommer in i bilden.

I höst startar därför två pilotprojekt. Ett sätt att möjliggöra projektet är att placera ungdomar över 18 år på folkhögskolor, de omfattas inte av kravet på HVB-tillstånd. På Glokala folkhögskolan i Malmö kommer en till tre ungdomar över 18 år att börja nästa månad. På Österlens folkhögskola i Tomelilla startar det andra projektet i november.

- De kommer att starta ett hvb-hem för att flyktingarna ska kunna bo där. Totalt elva ungdomar kan placeras i hemmet och i projektet håller vi nu på att se över vilka som kan passa att flytta dit, säger Tobias Hedkvist.

Lina Campbell
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons