Unga får eget ställe på lördagar

Försöket med lördagsöppet på fritidsgården i Anderslöv har slagit väl ut. Så bra att det nu har permanentats och öppettiderna utökats.
Trelleborg • Publicerad 12 januari 2011
Foto: Tomas Nyberg
Emilia Engvall, Rebecca Larsson, Viktoria Salivonik och André Isgren är ofta på fritidsgården i Anderslöv. Både på vardagar och lördagar.
Emilia Engvall, Rebecca Larsson, Viktoria Salivonik och André Isgren är ofta på fritidsgården i Anderslöv. Både på vardagar och lördagar.Foto: Tomas Nyberg
Jenny Berg och Erika Söderberg är två av de i snitt 30-40 besökare som Anderslövs fritidsgård har dagligen.
Jenny Berg och Erika Söderberg är två av de i snitt 30-40 besökare som Anderslövs fritidsgård har dagligen.Foto: Tomas Nyberg
Fritidsledaren Ann Ogefalk tycker det är bra att ungdomarna har någonstans att hålla till även på lördagar.
Fritidsledaren Ann Ogefalk tycker det är bra att ungdomarna har någonstans att hålla till även på lördagar.Foto: Tomas Nyberg

Anderslövs fritidsgård är en självklar samlingspunkt för många av traktens ungdomar.

-Vi är som en stor familj. Alla älskar kanske inte alla men det blir på något sätt att vi håller ihop, säger Viktoria Salivonik.

I samband med en trygghetsvandring i Anderslöv förra sommaren kom det önskemål om att fritidsgården skulle ha öppet på lördagar. Under perioden oktober till december testades det därför med att hålla öppet varannan lördag. Det visade sig då att fritidsgården i snitt besöks av 30-40 ungdomar, även på lördagar. I början av december bestämde fritidsförvaltningen därför att fortsätta med lördagsöppet under våren 2011 och dessutom att ha öppet varje lördag.

-Det är superbra! Har man ingenting sitter alla på torget, vid busskuren eller vid Ica. Jag tycker det är bra att ungdomarna ha någonstans att gå och här finns ju en jättefin fritidsgård som bara står tom annars, säger fritidsledaren Ann Ogefalk som jobbar själv på frtitidsgården på vardagar.

För att bemanna under lördagar har fritidsförvaltningen rekryterat vikarier som ser till att gården är öppen.

Besökarna på fritidsgåren är förstås också nöjda med lördagsöppet.

-Vad skulle vi göra om vi inte hade en fritidsgård ? undrar Rebecca Larsson.

-Speciellt när det är kallt är det jobbigt att vara ute. Och de flesta kan inte ha så många kompisar hemma. På helgerna är det helt tomt i Anderslöv. Här finns inget annat att göra, säger Viktoria Salinovik.

Både besökare och ledare ser flera fördelar med generösare öppettider. Festandet bland ungdomarna ska ha minskat menar de. Och samtidigt stärks sammanhållningenb ytterligare.

-När man ointe varit här och träffat sina vänner saknar man dem, säger Emilia Engvall.

-Och man saknar Ann, säger Viktoria Salivonik.

Louise Löfgren
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.