Annons

Unga brandmän visade fin glöd trots sömnbrist

Ungdomsbrandkåren höll övning i helgen med pulversläckning och bilolycksträning.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2005

Det är lördag förmiddag på Räddningskårens övningsfält. Solen skiner från en klar himmel och brandmän vandrar omkring runt en skrotbil.

Plötsligt lyfter de upp en bår från bilen och bär iväg på en docka som ska föreställa en skadad människa.

Annons

En skara på runt 15 personer står i en halvcirkel runt bilen. De bär alla lite för stora brandkårsoveraller och klipper med ögonen i ljuset. En och annan hänger med huvudet. Andra gäspar.

– De gick och lade sig halv tolv och vaknade redan halv fyra. Längre kunde de inte sova, skrattar brandmästare Tomas Kjellberg. Under fredag och lördag höll Räddningskåren i Trelleborg övning för ungdomsbrandkårerna i Vellinge och Trelleborg. Ungdomarna är mellan 12 och 18 år gamla. I lördags fick de träna bland annat på bilbrandssläckning med pulver, slangutläggning och hinderbanor.

Vellinges ungdomsbrandkår har funnits i många år. Josefine Borglund har varit med i nio år.

– Det är kul. Jag vill utbilda mig till ambulanssjuksköterska senare. Därför är det kul att vara med i ungdomsbrandkåren nu, säger hon.

Trelleborgs ungdomsbrandkår har bara funnits i fyra år.

– Vi hoppas kunna rekrytera några av dessa till den vanliga kåren sen. I Vellinge har man lyckats bra med det, berättar Tomas Kjellberg.

En av de som varit med sedan start är Dennis Andersson:

– Jag har lärt mig jättemycket. Vi har övning varannan vecka. Kanske fortsätter jag inom räddningskåren sedan och utbildar mig till brandman, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons