Annons

Ung elev kräver mellanmjölk

Ellie Sandberg Larsson i klass 5 B på Serresjöskolan är arg. De har tagit bort mellanmjölken och Bregott från skollunchen. I ett brev till kommunen kräver hon att beslutet rivs upp.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2011
Elli Sandberg Larsson kräver mellanmjölken tillbaka på Serresjöskolan.Foto: Claes Nyberg
Numera dricker Ellie Sandberg Larsson ingenting till maten, liksom många av hennes skolkamrater.Foto: Claes Nyberg

– Jag och många andra här på skolan tycker att det är fel att de har tagit bort mellanmjölken och Bregott, säger hon. Man behöver fettet som finns i mjölken.

I sitt brev till kommunen skriver Ellie Sandberg Larsson, som är elva år gammal, att förändringen får konsekvenser för hur eleverna äter på skolan.

Annons

Hon menar att många inte tycker om Lätt och lagom eller Becel och inte tar något knäckebröd. Om man då inte gillar maten så kanske man inte får i sig tillräckligt utan går hungrig. Om man inte gillar lättmjölken och inte vill dricka vatten så kanske man inte dricker något alls och då äter mindre och också blir hungrig på eftermiddagen.

– Man kan bli trött på eftermiddagen om man inte får i sig tillräckligt på lunchen, menar Ellie Sandberg Larsson.

I sitt brev undrar hon varför man gjort förändringen. "Handlar allt om pengar? Handlar det om att tjäna mer och förlora mindre?" undrar hon.

Ellie Sandberg Larsson tror också att beslutet kommer att göra kommunen mindre populär.

– Jag ska göra allt för att vi ska få tillbaka mellanmjölken och Bregott, menar hon.

Kostchefen i Trelleborg, Ulrika Arnell, säger att kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Vi har haft både lättmjölk och mellanmjölk på en del skolor, men nu har vi tagit bort mellanmjölken.

Ulrika Arnell menar att eleverna på Serresjöskolan får i sig lika mycket fett idag som tidigare, bara med annorlunda struktur.

– Förändringarna har vi gjort för att eleverna ska få i sig en bättre sammansättning av fetter, både mättat och omättat fett.

Ulrika Arnell framhåller också att man försöker laga så mycket mat från grunden som möjligt på skolorna, för att få med så lite tillsatser som möjligt.

– Vi lagar vårt eget potatismos och serverar inte pulversoppor. Vi försöker också köpa så mycket ekologiskt som möjligt av våra leverantörer, säger hon.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons