Annons

Ung borgmästare kan få vuxna att lyssna

Någon som lyssnar. Och fixar fler trygga ställen att vara på. Det står högst på önskelistan över vad en ungdomsborgmästare bör göra. Liljeborgsskolans elever är mestadels positiva till att införa en borgmästare enbart för ungas frågor.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2012
Sebastian Andersson, 13, Gabriel Foschi, 13, Simon Sandberg, 13: – Det hade varit bra för att föra vidare våra idéer. De vuxna lyssnar inte på oss. Till exempel vill vi ha en laglig graffitivägg och större ungdomsgård. I Malmö har de en laglig graffitivägg på P-huset Anna men det är inte så kul att åka till Malmö varje gång man vill måla.
Sebastian Andersson, 13, Gabriel Foschi, 13, Simon Sandberg, 13: – Det hade varit bra för att föra vidare våra idéer. De vuxna lyssnar inte på oss. Till exempel vill vi ha en laglig graffitivägg och större ungdomsgård. I Malmö har de en laglig graffitivägg på P-huset Anna men det är inte så kul att åka till Malmö varje gång man vill måla.Foto: 
Blagojce Josevski,15: – Det verkar bra. Det är stökigt i stan och vi skulle vilja ha ett ställe att vara på med lite fler aktiviteter. Jag tror att brotten ökar i Trelleborg för att folk inte får jobb och inte har något att göra. Jag skulle kunna tänka mig att ställa upp själv men jag tror det blir svårt för då måste jag vara tillgänglig hela tiden och det blir nog stressigt med träningen och läxorna. Men om jag får ledigt från skolan och 50 kronor i timmen så gör jag det.
Blagojce Josevski,15: – Det verkar bra. Det är stökigt i stan och vi skulle vilja ha ett ställe att vara på med lite fler aktiviteter. Jag tror att brotten ökar i Trelleborg för att folk inte får jobb och inte har något att göra. Jag skulle kunna tänka mig att ställa upp själv men jag tror det blir svårt för då måste jag vara tillgänglig hela tiden och det blir nog stressigt med träningen och läxorna. Men om jag får ledigt från skolan och 50 kronor i timmen så gör jag det.Foto: 
Egna initiativ. Som elevrådsrepresentanter har de redan hunnit smaka på hur man uppnår resultat genom att samarbeta. ”Vi pratade länge om att kaféet var trist så till slut fixade vi till det själva. Vi åkte till Ikea och sydde kuddar. Det är bra att vi kan åstadkomma saker”, säger elevrådsordföranden Malin Malmgren och klassrepresentanten Victor Lloyd.
Egna initiativ. Som elevrådsrepresentanter har de redan hunnit smaka på hur man uppnår resultat genom att samarbeta. ”Vi pratade länge om att kaféet var trist så till slut fixade vi till det själva. Vi åkte till Ikea och sydde kuddar. Det är bra att vi kan åstadkomma saker”, säger elevrådsordföranden Malin Malmgren och klassrepresentanten Victor Lloyd.Foto: Tomas Nyberg
Matilda Borgström, 15: – Det låter bra, för en ungdom har lättare än äldre att veta vad andra ungdomar vill ha. En sådan person skulle inte bara bry sig om en grupp utan alla olika ungdomar. Kanske skulle borgmästaren försöka få in lite fler människor till Trelleborg och göra det större så att det finns fler grejor att göra. Det är ett problem att många unga är fast vid datorspel och så klagar de vuxna på att ungdomar är lata, men en tolvåring kan ju inte åka in till Malmö själv.
Matilda Borgström, 15: – Det låter bra, för en ungdom har lättare än äldre att veta vad andra ungdomar vill ha. En sådan person skulle inte bara bry sig om en grupp utan alla olika ungdomar. Kanske skulle borgmästaren försöka få in lite fler människor till Trelleborg och göra det större så att det finns fler grejor att göra. Det är ett problem att många unga är fast vid datorspel och så klagar de vuxna på att ungdomar är lata, men en tolvåring kan ju inte åka in till Malmö själv.Foto: 
Annie Engfors, 15: – Alla vet vem alla är här så det hade varit lättare än i större städer. Jag hade velat införa en så det händer grejor. Det är rätt så mycket bråk ute på kvällar och helger och det hade varit bra med fler platser att gå till. Om många vill det hade vi kunnat genomföra det med någon vuxen som hjälper till.
Annie Engfors, 15: – Alla vet vem alla är här så det hade varit lättare än i större städer. Jag hade velat införa en så det händer grejor. Det är rätt så mycket bråk ute på kvällar och helger och det hade varit bra med fler platser att gå till. Om många vill det hade vi kunnat genomföra det med någon vuxen som hjälper till.Foto: 

– Jag tycker det är bra för de unga är framtiden, säger Malin Malmgren som är ordförande i elevrådet på Liljeborgskolan.

Hon och elevrådsrepresentanten Victor Lloyd går båda i nian. De gillar Ulf Bingsgårds förslag med att införa en ungdomsborgmästare som ska se till Trelleborgs ungas bästa.

Annons

– Det vore bra om vi också får säga vad vi tycker om saker som rör framtiden, säger Victor Lloyd.

Det finns många frågor att driva som ungdomarnas representant.

– Massor av saker i skolan, och så tryggheten i stan. Man vill kanske inte hänga på Övre klockan tolv en fredag som det är nu, säger Malin Malmgren och får medhåll av Victor.

I artikeln här intill säger Johan Pärson att det finns risk för att en ungdomsborgmästare inte skulle driva några politiska frågor. Victor Lloyd har svar på tal.

– Visst finns det risk att mindre viktiga frågor kommer först men till viss grad gör politiker redan på det sättet. Alla har ju sina grejor som de är intresserade av och då väljer man att jobba med de frågorna. Vi vill gärna tro att vi är mogna nog att välja rätt, säger han.

Även om Malin Malmgren är positivt inställd till en ungdomsborgmästare har hon svårt att se sig själv i rollen.

– Jag tycker att det är ett ganska stort ansvar bara på Liljeborg. Hade hela Trelleborg varit som Liljeborg hade jag kanske varit intresserad.

Båda tycker att det varit lätt att få folk att engagera sig i elevrådet. I nuläget är cirka 20 elever engagerade.

– Från vissa klasser kommer det till och med två representanter. Vi har olika råd som sysslar med olika saker, mat, kultur och idrott. Man gör det man tycker är intressant, säger Victor Lloyd.

– Precis som riktiga politiker gör.

Louise Löfgren
Liv Akne Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons