Ulf Bingsgård är på plats

Det står "Egil Ahl" på namnskylten bredvid stadskansliets dörr i rådhuset.
Trelleborg • Publicerad 2 januari 2007
Ulf Bingsgård vill vara ett tillgängligt kommunalråd och planerar att avsätta tid varje vecka för möten med trelleborgarna. BILD: CLAES NYBERG
Ulf Bingsgård vill vara ett tillgängligt kommunalråd och planerar att avsätta tid varje vecka för möten med trelleborgarna. BILD: CLAES NYBERGFoto:  

Men för första gången sedan 1988 är det inte Egil Ahl som öppnar dörren till kommunalrådsrummet längst ned i korridoren, utan den 31-årige moderaten Ulf Bingsgård.

Första dagen i det nya ämbetet är det grå kostym och slips med slipsnål som gäller.

– Det är så här ett kommunalråd ska se ut, har jag hört, säger Ulf Bingsgård och skrattar.

Tjänsterummet är sparsamt inrett. Skrivbord och en kontorsstol. Ett besöksmöblemang och en tv. Ärvd konst på väggarna och ärvda gardiner i fönstren. En bukett tulpaner på skrivbordet.

– De tyckte nog att det skulle se lite hemtrevligt ut här, säger Ulf Bingsgård.

En sak han inte har ärvt från sin föregångare är datorn på skrivbordet.

– Kommuninvånarna ska kunna skicka mejl till mig som jag själv ska svara på, säger Ulf Bingsgård med en lätt ironisk känga åt sin föregångare.

Första dagen på arbetet ägnade Trelleborgs nya kommunalråd mestadels åt möten. Först med en tomtspekulant, sedan inför ett sammanträde med arvodesberedningen och på eftermiddagen väntade en sittning med kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Kalendern blir full ganska snabbt har jag märkt, säger Ulf Bingsgård som dock inte vill ägna för mycket tid åt att sitta i möten. Att vara tillgänglig för allmänheten är viktigt, anser han, och därför ska han försöka avsätta tid varje vecka åt samtal med kommuninvånarna. – Möjligheterna att prata med kommunalrådet ska öka.

– Kommunalrådet ska inte vara någon som sitter i ett rum längst in i Rådhusets korridor, säger Ulf Bingsgård och kommer osökt in på frågan om placeringen av sitt eget och kommundirektören Rutger Perssons tjänsterum. Att ha det som nu är inte optimalt, anser Ulf Bingsgård.

– Det känns konstigt att inte kommundirektören har ett eget rum och att jag måste gå förbi honom för att komma till mitt. Det skulle jag vilja se över, säger han.

Ulf Bingsgård har redan fått känna på den så kallade baksidan med att vara heltidspolitiker. Att många kommer fram och vill prata politik och att man aldrig kan vara riktigt privat.

– Det förekommer redan att folk hugger tag i mig och vill ha svar på någon fråga som de gått och funderat på. Det är en del i paketet att vara kommunalråd, att alla känner till en och att alla steg man har granskas hårdare, säger Ulf Bingsgård som alltså vill bli ännu tillgängligare och synas allt mer, även utanför kommunen.

– Ju mer ett kommunalråd syns, desto mer lägger man märke till kommunen. Det är bara positivt, säger Ulf Bingsgård.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.