Annons

Ugglarp drabbas av Rysslands nej

Ugglarps slakteri i Trelleborg är en av nio köttleverantörer i Sverige som nekas exporttillstånd till Ryssland. ”Vi kommer ta fram en plan och ta tag i de här punkterna inom kort”, säger platschef Anders Lundbladh.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2009

TRELLEBORG. Totalt underkänns nio anläggningar i den rapport ryska veterinärinspektionen lämnade till Livsmedelsverket. Däribland Ugglarps slakteri i Trelleborg.

Men Anders Lundbladh, platschef på slakteriet, är inte orolig.

Annons

– Vi ansökte om att bli godkända i Ryssland på vinst och förlust. Och i en 600 punkter lång lista avvek vi på nio punkter.

– Vi har lite olika sätt att se på produktionen, och i vårt fall handlar det om bitar som är ganska lätt åtgärdade, så dem kommer vi kunna fixa på kort tid, säger han.

Beslutet om att de svenska slakterierna förlorar sina exporttillstånd kom som resultat av en utvärdering som en rysk delegation gjorde i början av sommaren. Enligt Åsa Kjellgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, rör sig anmärkningarna framför allt om skillnader i metoder vid provtagning av köttet och inte missförhållande i produktionen. Inspektioner av detta slag sker regelbundet och är ett krav för att få lov att exportera kött till exempelvis länder som Ryssland, berättar hon.

– Vi har av tradition lite olika system för att inspektera verksamheter. Och i det här fallet uppfyllde anläggningarnas rutiner inte de ryska myndigheternas krav, säger Åsa Kjellgren och fortsätter:

– Men jag vill poängtera att samtliga av anläggningarna är godkända i Sverige och uppfyller EU:s krav.

Livsmedelsverket har kontaktat samtliga anläggningar och informerat dem om bristerna. Och först när de är åtgärdade kommer anläggningarna kunna exportera till Ryssland igen. Exportförbudet gäller retroaktivt från och med den 5 november 2009.

Lucas Dietrichson
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons