Udda frieri på udda dag

"Vill du gifta dig med mig Dennis?" Frågan är Mia Mårtenssons och frieriet via Trelleborgs Allehanda har siktet inställt på sambon Dennis Melander.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2008
"Vill du gifta dig med mig Dennis?" I några månader har Mia Mårtensson planerat att fria på skottdagen men att göra det via TA var mer eller mindre stunden ingivelse.BILD: TOMAS NYBERG
"Vill du gifta dig med mig Dennis?" I några månader har Mia Mårtensson planerat att fria på skottdagen men att göra det via TA var mer eller mindre stunden ingivelse.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Skottår ger enligt tradition kvinnorna fritt fram att fria. Men inte när som helst under året inte. Skottdagen är det som gäller. Eller var det som gällde. För traditionen har några år på nacken och kom till Sverige i mitten av 1800-talet.

Förr inföll skottdagen i Sverige den 24 februari men år 2000 anpassade vi oss till den i Europa mer dominerande seden att låta dagen infalla den 29 februari.

Mia Mårtensson ser sig inte som speciellt traditionsbunden men just i dag tar hon tillfället i akt.

- Vi pratade om detta förra året och jag sa att om han inte friat innan så är det alltid skottår nästa år.

Paret träffades genom gemensamma vänner hösten 2004 och faktum är att Dennis Melander redan friat en gång. På något sätt i alla fall.

- Han gick halvt på allvar ner på knä och friade men det var inte på riktigt. Sedan har det inte hänt något, säger Mia Mårtensson. Knäböjen markerade i stället början på parets förhållande.

Ett halvår senare köpte de hus tillsammans i Sörby utanför Anderslöv där de bor tillsammans med både katter och hund.

Paret har mycket var och en på sitt håll. Mia Mårtensson jobbar i Malmö, spelar teater med TittIn, tränar mycket och var tills för en tid sedan även friidrottstränare. Dennis Melander spelar fotboll med TFF med allt vad det innebär av träning, matcher, resor och annat. Att göra något speciellt tillsammans är ha tid för varandra. - Det är när vi hinner träffas och vara hemma tillsammans. De där dagarna när det inte är något, säger Mia.

Då spelar de gärna spel och kort tillsammans eller bara ligger i soffan och kollar på tv.

Vad uppskattar du mest hos Dennis?

- Han är omtänksam. Han sätter alltid mig i främsta rummet, aldrig sig själv.

Att fria och gifta sig är enligt Mia att manifestera känslan av att ha hittat hem

- När man hittat någon som man verkligen kan ha riktigt tråkigt med och det ändå känns hur bra som helst. Sedan har vi i och för sig hur kul som helst, säger hon.

När det blir bröllop är av förklarliga skäl inte bestämt men någon gång nästa sommar är det tänkt. De har en gemensam dröm om hur det ska vara.

- Mycket folk och ett riktigt bra band så att det blir en riktigt, riktigt rolig fest.

Det är bara Dennis Melanders svar på frieriet som saknas.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus. aspegren

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.