Annons

UD varnar svenskar i London

Oroligheterna i England sprider sig och nu varnar UD svenskar som befinner sig i London att vara vaksamma och följa den löpande nyhetsrapporteringen om oroligheterna och våldsamheterna i staden.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2011
Foto: Lefteris Pitarakis
Foto: Lefteris Pitarakis

Uppmaningen gäller särskilt i de berörda stadsdelarna Tottenham, Enfield, Brixton och Walthamstow, skriver den svenska ambassaden i London på sin hemsida.

De våldsamma upploppen fortsätter att skaka den brittiska huvudstaden, för tredje natten i rad, med bränder och plundringar. Även från Liverpool, Birmingham, Bristol och Manchester kommer rapporter om oroligheter. Premiärminister David Cameron avbröt tidigt under tisdagsmorgonen sin semester i Toscana, för att flyga hem till ett London som för tredje natten i rad stod i lågor.

Annons

Under natten spred sig de våldsamma upploppen till nya delar av huvudstaden – samt till städerna Birmingham, Liverpool, Bristol och Manchester.

Ögonvittnen beskrev hur maskerade människor plundrade affärer, beväpnade med basebollträn och träpåkar, samtidigt som polisen var oförmögen att stoppa kravallerna.

– Allt exploderar omkring oss, det är som en krigszon. Jag har aldrig sett en sådan respektlöshet för människor, berättade en pubägare i Croydon för BBC, efter att ha tvingats barrikadera sig inne i baren för att fly undan attackerande plundrare.

I Croydon i sattes ett helt kvarter i brand under måndagskvällen och i Enfield, norr om huvudstaden, plundrades och eldhärjades en stor lagerlokal tillhörande elektronikjätten Sony.

– Jag hörde en explosion och gick ut och tittade. Jag såg att dörren var insparkad och sedan såg jag folk komma ut därifrån med spelkonsoler i händerna. När de såg mig sprang de i väg, men en av dem kom fram och slog till mig i ansiktet, berättar Tommy Tompson, som jobbar i ett intilliggande hotell, för BBC.

I Birmingham har 87 människor gripits i de oroligheter som rasat i centrala delarna av staden. I Liverpool ska 300 unga ha satt eld på ett antal bilar. Även från Manchester och Bristol kommer rapporter om mindre oroligheter.

På tisdagen hade 239 personer gripits i upploppen, den yngsta en 11-årig pojke. Minst 35 poliser rapporteras ha skadats.

Under natten mot tisdagen hittades även en 26-årig man allvarligt skottskadad i en bil i Croydon, men det var oklart om händelsen hade något samband med oroligheterna.

Är du trelleborgare och befinner dig i London? Hör av dig till TA!

Dennis Ernst
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons