Annons

Tyskt utbyte gav idéer om mångkulturell omvårdnad

Hur bemöter man patienter från flera olika kulturer? Och hur kan ett mångkulturellt dagis se ut? Det har elever från Söderslättsgymnasiet funderat på tillsammans med elever från Stralsund.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009
Barn- och fritidsgruppen visar upp hur de har tänkt sig att flera olika kulturer ska representeras på den mångkulturella förskolan de har planerat. Foto: Fanny Johansson
Barn- och fritidsgruppen visar upp hur de har tänkt sig att flera olika kulturer ska representeras på den mångkulturella förskolan de har planerat. Foto: Fanny JohanssonFoto: 

Utbytet mellan barn- och fritidsprogrammet samt omvårdnadsprogrammet på Söderslättsgymnasiet och motsvarande utbildningar i tyska Stralsund har pågått hela läsåret. I höstas var de 13 svenska eleverna på besök i Stralsund och den här veckan är de tyska eleverna i Trelleborg.

– Vi har pratat om mångkulturalitet inom vården och barnomsorgen, berättar Magdalena Johnsson som är lärare på omvårdnadsprogrammet.

Annons

Under veckan har eleverna bland annat fått göra olika studiebesök och spela rullstolsbasket. De har också haft workshops kring ett ämne de själva valt.

– När vi var där i höstas pratade vi om hiv- och aidssjuka så vi har valt att följa den röda tråden. Vi har byggt upp ett hospis för hiv- och aidssjuka, berättar Erika Hedman som går andra året på omvårdnadsprogrammet.

Hon och hennes grupp visar skisser på hur hospiset skulle kunna se ut, diskuterar vilka kompetenser personalen ska ha.

– Det är viktigt att tänka på att de anställda ska ha olika bakgrund eftersom patienterna kanske har det, säger hon.

Ett exempel på hur de har anpassat sitt hospis till det mångkulturella samhället är idén om olika nationsveckor, i form av mat och musik.

Barn- och fritidsgruppen har istället koncentrerat sig på att utforma en multikulturell förskola. De har många spännande idéer, som en trädgård på taket och runda byggnader som ska representera jordklotet.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons