Annons

Tyskt företag bakom planer på köp av Pergo

Pergo kommer allt närmare ett uppköp.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2007

Golvföretaget, som har sin bas i Trelleborg, har fått ett bud på 2,7 miljarder kronor från det tyska företaget Pfleiderer AG. Pergos styrelse har rekommenderat aktieägarna att anta budet. - Det här innebär en möjlighet för företaget att växa ytterligare och bli än mer stabilt på den europeiska marknaden, säger Tony Sturrus, vd för Pergokoncernen. - Uppköpsplanerna läckte ut i fredags då handeln med Pergoaktien stoppades. Då meddelade styrelsen att ett bud på 2,7 miljarder lagts på företaget. På måndagsmorgonen offentliggjorde Pergo att det är tyska Pfleiderer som ligger bakom uppköpsplanerna. Pfleiderer är en av Europas ledande leverantörer av system för förädlade träprodukter och melaminbelagda spånskivor. Företaget har 4 400 anställda i 15 fabriker i fem länder.

Enligt Tony Sturrus finns det inga planer från Pfleiderer att stänga någon av Pergos fabriker i Trelleborg, Perstorp och North Carolina. Han anser att de 230 anställda i Trelleborg kan känna sig lugna och se framtiden an med tillförsikt. Trelleborgs och Perstorps laminattillverkning är attraktiv för tyskarna, förklarar han. - Pfleiderer har ingen laminattillverkning i Europa och deras intention är att Pergos fabriker ska utgöra basen för detta i framtiden, säger Tony Sturrus som inte heller ser någon omedelbar risk för nedskärningar bland personalen, även om det kan finnas samordningsvinster. - Man måste komma ihåg att Pfleiderer varken har golvtillverkare eller försäljare. Det är två helt olika företag. I det stora hela ser jag det som en mycket liten risk, säger Tony Sturrus. Sturrus påpekar att två företrädare för facken varit med och fattat beslutet i styrelsen. Båda röstade för försäljningen. - Och de ställde ganska tuffa frågor om vad detta kommer att innebära för de anställda, säger Tony Sturrus.

Samtidigt som uppköpsplanerna konkretiserades på måndagen meddelade koncernen de preliminära resultat- och omsättningssiffrorna för 2006. Omsättningen minskade med ett par procent i stället för den ökning som prognostiserades. Att resultatet blev sämre än väntat berodde bland annat på sämre försäljning under det fjärde kvartalet. Detta berodde i sin tur bland annat på försenade produktlanseringar i Nordamerika. Andreas Mårtensson 0410-545 34 andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons