Annons

Tyskt besök bygger en gemenskap

I veckan har Bastionsskolans byggprogram haft besök av byggstudenter från tyska Stralsund, som är nyfikna på likheter och skillnader mellan den tyska och svenska undervisningen.
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2006
Elever från Bastionskolan och Berufliche Schule Stralsund är på tapeten.Bild: CLaes Nyberg
Elever från Bastionskolan och Berufliche Schule Stralsund är på tapeten.Bild: CLaes NybergFoto: 

Besöket är ett led i ett vänskapsprojekt som odlats mellan tyska gymnasieskolan Berufliche Schule Stralsund och Bastionsskolan sedan några år tillbaka.

– Det här projektet påbörjade vi 2003 i samarbete med byggbranschen. Framöver vill skolan i Stralsund ha ett utökat samarbete och även inkludera undervisning i både barn- och äldreomsorg, säger Kerstin Meyer, som är lärare för eleverna på byggprogrammet.

Annons

Under två dagar i september åkte tre elever tillsammans med fem lärare från Bastionskolans byggprogram till tyska Stralsund för att uppleva byggbranschen på andra sidan Östersjön. – Den största skillnaden är nog att vi bygger grövre saker som väggar och sånt, medan man på byggprogrammet i Tyskland är mer inriktade på finsnickeri, säger 17-årige Tobias Nilsson som var med i Stralsund.

De svenska eleverna hade även som uppgift att dokumentera vid bygget av en fyra kilometer lång bro. Bron är i sig lite speciell eftersom delar av den löper in ovanför stadsbebyggelsen. Syftet är att eleverna ska göra en informationsvideo och en broschyr om brobygget. De nio besökarna från Tyskland var lärare, elever och en målarmästare. Under torsdagen besökte de Bastionskolan och under fredagen var det dags för att träffa olika företagare inom byggbranschen.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons