Tyska Scandlines rekar för trafik med Polen

Nu rekognoscerar tyska Scandlines i Polen med det uttalade syftet att starta trafik mellan Polen och Skandinavien. Det kan innebära att man hamnar i konkurrens med linjen Sassnitz– Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2009
Tyska delen av Scandlines är intresserad av att vara med och bjuda på Polferries vid en privatisering. Arkivbild: Mark Hanlon
Tyska delen av Scandlines är intresserad av att vara med och bjuda på Polferries vid en privatisering. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

John Steen-Mikkelsen, vice vd för tyska Scandlines, säger till tidningen Kurier Szczecinski att Polen är det enda land i regionen som Scandlines inte har trafik till.

- Jag vill se mig omkring och leta efter en möjlighet för Scandlines att börja med trafik till Polen, säger han till tidningen.

En möjlighet för tyska Scandlines kan vara att köpa Polferries som ska privatiseras. - Vi tittar noggrant på den möjligheten. Om privatiseringen sker i år så har vi vårt fokus på det, säger John Steen-Mikkelsen till Kurier Szczecinski.

John Steen-Mikkelsen säger att i dagsläget har Scandlines många polska kunder som använder linjen mellan Sassnitz och Trelleborg. Ett eventuellt köp av Polferries eller starten av en helt ny linje skulle kunna innebära att man konkurrerar både med sig själv och med svenska Scandlines, som ju gemensamt driver linjen Sassnitz- Trelleborg.

Svenska Scandlines har inga tankar på att gå in i ett eventuellt samarbete med den tyska delen i en polsk förbindelse.

- Vi har inga planer att vara med i en annan satsning på Polentrafik, säger Joakim Kenndal, informationschef på Stena Line som äger svenska Scandlines. Vi har vår linje mellan Karlskrona och Gdynia som vi satsar på.

Situationen kan alltså bli att svenska Scandlines och tyska Scandlines konkurrerar på Polentrafiken medan man samarbetar på linjerna mellan Trelleborg och Tyskland och Helsingborg-Helsingör.

- Ja, det är ett lite konstigt förhållande. Vi konkurrerar på vissa linjer och samarbetar på andra, säger Joakim Kenndal.

På linjen Karlskrona-Gdynia i Polen tänker Stena Line satsa på nya fartyg.

- Vi har två olika fartyg som går på linjen nu och under 2010 och 2011 har vi planerat att ersätta dem med två likadana fartyg, säger Joakim Kenndal.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.