Tyg, ljus och gamla mjölkkartonger

TRELLEBORG Ett sopsäckspyntat paraply som spökar, färgglada ljus och svävande u-båtar. Det är något av det som möter den som följer de gamla smörpaket, mjölkkartonger och ketchupfalskor, som visar vägen upp till Garvaregårdens andra våning. Där visas barnens utställning Man tager vad man haver under tre veckor framåt.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2005
050401 Barnkonst på Garvaregården Bild: Claes Nyberg
050401 Barnkonst på Garvaregården Bild: Claes NybergFoto: 
050401 Barnkonst på Garvaregården Bild: Claes Nyberg
050401 Barnkonst på Garvaregården Bild: Claes NybergFoto: 
Lisen Hendeberg ska undersöka hur trädgårdarna i Beddingestrand sett ut från 1800-talet fram till i dag. BILD: Jenny Isaksson
Lisen Hendeberg ska undersöka hur trädgårdarna i Beddingestrand sett ut från 1800-talet fram till i dag. BILD: Jenny IsakssonFoto: 

Vernissagemyllret är totalt. Små och stora skapare, nyväckta konstnärssjälar går från en borg i papier-maché till väskor i tyg och schackspel av kapsyler och papprullar.

– Man blir stolt över sig själv när man får visa upp det man har gjort, säger Amanda Rosberg i klass 6a på Liljeborgsskolan och det riktigt lyser om henne.

På slöjden har Amanda Rosberg hittat ett par små manchesterbyxor som fick inspirationen att flöda.

– De fick mig att tänka på min granne, men när hon provade dem var de för korta, förklarar Amanda, som då kortade dem ytterligare, pyntade med rosa pärlor från ett halsband hon gjorde när hon var yngre, och vips så hade hon gjort ett par snygga piratbyxor av ett par byxor som någon dömt ut som värdelösa.

Klasskompisen Amanda Jönsson har förvandlat en gammal jeansklänning till en trendig väska som hon tänker ta med sig på stranden i sommar.

– Det var inte så svårt att göra den, säger Amanda, jag tog några pärlor som fanns i slöjden och sydde på till ett snyggt blommönster.

En som däremot har fått kämpa fram sitt alster är klasskompisen Elisabet Hernes. Flera gånger var hon på väg att ge upp, men efter lite extraarbete hemma blev hennes docka klar och nu hänger den tillsammans med den andra återvinningskonsten.

– Från början tänkte jag bara göra en docka av gammalt tyg, men när den var klar kände jag att jag ville göra kläder till den också, berättar Elisabet Hernes.

– Nu tänker jag sy fler kläder.

Tjejerna berättar att alla i klassen blev jätteglada när de fick veta att de skulle få ställa ut på Garvaregården.

– Det roligaste var att vi fick göra vad vi ville, säger Amanda Jönsson.

– Ja, det har bara varit att använda fantasin, fyller Amanda Rosberg i.

– Vi har jobbat mer än vanligt för att vi ville hinna bli klara.

Själv har de blivit mest imponerade av de blockljus som andra barn tillverkat av gamla ljusstumpar.

– Det här visar ju att andra också kan, säger Amanda Rosberg. Vi har ju bara använt gamla tygbitar!

Många stolta föräldrar passade också på att titta in på vernissagen och förundrades över vad barnen på Solrosens och Klämmans förskolor samt Liljeborgsskolan lyckats åstadkomma av gammalt återvinningsmaterial. Inte minst det gamla cykelhjulet med de svävande u-båtarna, tillverkade av gamla pet-flaskor imponerade på besökare i åldrar.

Under tre veckor framåt visas utställningen Man tager vad man haver på Garvaregården under dagtid på vardagar.

Nilla Andersson 0410-545 33 nilla.andersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.