Tvist om garage löst

Efter ett dödläge på nästan två år har Trelleborgs kommun kommit överens med företaget Diligentia om vad som ska gälla för parkeringsgaraget under Centralskolan.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2013
Foto: 

Diligentia, som också äger köpcentret Valen mittemot skolan, får fortsätta disponera garaget kostnadsfritt fram till sista december, och därefter kan avtalet förlängas med sex månader i taget, med tre månaders uppsägningstid.

– Så länge vi inte har behov av garaget får Diligentia ha kvar sin nyttjanderätt. Men vi måste ha möjligheten att få ut dem med kort varsel, eftersom vi har andra planer för fastigheten, säger kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Det var sommaren 2011 som det uppdagades att hyreskontraktet för garaget under Centralskolan hade löpt ut 22 år tidigare. Sedan 1989 hade ägarna till köpcentret Valen, senast Diligentia, använt garaget och tagit ut parkeringsavgifter utan något hyresavtal. Och utan att betala en krona i hyra till fastighetsägaren, Trelleborgs kommun.

När kommunen upptäckte hur det låg till krävde man att Diligentia skulle lämna garaget senast den sista december 2011. Men Diligentia ville annat, och sedan dess har företaget och kommunen förhandlat om saken. I mer än ett och ett halvt år.

– Vi har väl inte känt att det varit jättebråttom, säger Jonas Rosenkvist som en förklaring till varför saken dragit ut på tiden.

Diligentia får nu alltså fortsätta driva p-garaget minst till årsskiftet utan att erlägga hyra. Men ändå får företaget alla parkeringsintäkter, mot att man står för underhåll och andra kostnader kring garaget. Ett för Diligentia förmånligt avtal, medger Jonas Rosenkvist. Men eftersom det handlar om en ganska kort tidsperiod tyckte inte kommunen att det fanns anledning att krångla till saken genom att konstruera ett helt nytt avtal.

– Det här året är ändå bara en droppe i havet med tanke på att de haft ett väldigt förmånligt avtal i många, många år, säger Jonas Rosenkvist.

Kommunen planerar att riva den del av Central­skolan som står ovanför garaget, och bygga nya bostäder på platsen. Då måste garaget försvinna. Det finns i nuläget ingen plan att ersätta de parkeringsplatser som försvinner. Att antalet p-platser i centrum riskerar att bli färre är säkert något som upprör en och annan trelleborgare.

– Å andra sidan är vår ambition att få bort biltrafik från centrum, säger Jonas Rosenkvist.

Martin Falkenby
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.