Annons

Tveksamt om det blir Oktoberfest i år

De två senaste åren har det firats oktoberfest i Trelleborg. Festerna har blivit succé, men frågan är ifall det blir fler chanser för trelleborgarna att dricka tysk öl i Centralstationen.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2010
Det var högt i tak under Oktoberfesten 2009. Frågan är ifall trelleborgarna får samma chans att släppa loss i år
Det var högt i tak under Oktoberfesten 2009. Frågan är ifall trelleborgarna får samma chans att släppa loss i årFoto: 

Musikens vänner, som är en stödförening till Trelleborgs musikkår, är mycket tveksamma till att arrangera oktberfesten i år. Anledningen är att festen bara gick med liten vinst förra året. 3 950 kronor blev över på en omsättning på 360 000 kronor. Inte mycket till marginal, tycker föreningen som kanske inte vågar chansa ett år till.

– Vi vågar inte försätta oss i en ekonomisk situation där vi kanske sätter hela föreningen i fara. Och vi kan inte sätta biljettpriset så högt att det inte kommer så många besökare, säger Nils-Gunnar Snygg, S-politiker och ordförande i Musikens vänner.

Annons

Första gången festen arrangerades 2008 ställde kommunen upp med scenmontering, transport av palmer till dekoration, lokalhyra samt ljud och ljus. Men i höstas debiterade kommunen föreningen för arbetet, sammanlagt drygt 42 000 kronor.

– Man ska inte glömma bort att mellan 50 och 60 personer jobbade i tre-fyra dagar för att vi skulle klara av att genomföra arrangemanget. 4 000 kronor hade varit lättare att få ihop på något annat sätt, säger Nils-Gunnar Snygg.

Musikens vänner har nu skickat en bidragsansökan till kommunstyrelsen där man begär pengar för höstens oktoberfest. I ansökan påpekar föreningen att överskottet går till att stödja Trelleborgs musikkår i form av bland annat rekryteringsstipendier till unga lovande musiker.

Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) anser att inte att Musikens vänner ska få något bidrag i år heller. Att kommunen bidrog vid första arrangemanget 2008 var för att man ville hjälpa föreningen igång och pejla intresset. När man nu vet att det är ett populärt arrangemang är förutsättningarna annorlunda, menar Bingsgård.

– Detta är en fest för vuxna människor som kan betala själv och där kostnaderna täcks med biljettintäkter. Det vore konstigt att gå in med skattepengar och finansiera det

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons