Tvärvetenskap ger ny kunskap om kyrkorivning

Vad betyder det för människorna att en kyrka rivs? Den frågan ska en unik studie som ska göras kring rivningen av Maglarps nya kyrka ge svar på.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2007

Med projektet "Gör en kyrka någon skillnad?" ska en etnolog, en byggnadsantikvarie, en landskapsarkitekt och en religionssociolog samarbeta för att studera rivningen av Maglarps nya kyrka ur ett annat perspektiv än det rent byggnadstekniska. – De ska göra en etnologisk studie kring rivningen. Dels kring vad som har hänt före rivningen, hur det har påverkat bygden och dels hur rivningen kommer att påverka bygden framöver, säger Thomas Romberg chef för länsstyrelsens kulturmiljöenhet och länsantikvarie.

Projektet har tidigare beviljats pengar från Statens Kulturråd och ansöker nu om ytterligare bidrag från länsstyrelsen.

– Detta är jättepositivt. Det ger en helt annan dimension. Vi har diskuterat just hur vi skulle kunna dokumentera ur ett annat perspektiv, säger Thomas Romberg som menar att studien behövs som komplement till den byggnadstekniska dokumentationen i samband med rivningen som ska göras på uppdrag av Svenska kyrkan. Projektet är en tvärvetenskaplig pilotstudie som ska genomföras i samarbete mellan Regionmuseet Kristianstad, Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och Movium vid SLU Alnarp.

Dels ska man göra fältstudier kring kyrkan och dels intervjuer med människor som har olika relationer till kyrkan och socknen. Dessutom ska man bevaka hur rivningen av kyrkan skildras i media.

– Målet är att efter projektets slut ha ett kunskapsunderlag som stärker kulturmiljövårdens kompetens och beredskap inför eventuella framtida avyttringar och rivningar av kyrkobyggnader, skriver arbetsgruppen i sin projektbeskrivning. Förutom studien tänker Regionmuseet göra en uppföljning 3-4 år efter rivningen för att undersöka vad som hänt med platsen och vilka berättelser kring kyrkan som lever kvar och vilka nya som skapats.

Projektet beräknas kosta 394 000 kronor varav Statens Kulturråd bidrar med 294 000 kronor. Resten ska bekostas av Regionmuseet samt eventuellt av kulturmiljöbidrag som beslutas av länsstyrelsen.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.