Annons

Två tunga beslut utan lång debatt

Medfinansieringen av pågatågsutbyggnaden är nu klar liksom kommunens nya förvaltningsorganisation. Däremot återremitterades frågan om 4,3 miljoner kronor för ombyggnad av Gula Villan till hem för flyktingbarn.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2011
Foto: 

Ingen debatt och en enig fullmäktigeförsamling. Beslutet om hur kommunen ska vara med och finansiera utbyggnaden av Trelleborgsbanan för start av pågatågstrafik avgjordes utan besök i talarstolen. Inte heller den nya förvaltningsorganisationen som tidigare i år återremitterades vållade några längre utläggningar. Däremot gjordes ett tillägg i sista minuten. Kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) yrkade på att den del som rör arbetsmarknadsområdet ska träda i kraft redan den 1 maj.

– Arbetsmarknadsförvaltningens ansvarsområden är i dag delat på flera nämnder och det är oturligt. De måste kunna komma igång snabbt med den nya organisationen, menade han och krävde att just det beslutet skulle justeras omedelbart.

Annons

Socialdemokraterna reserverade sig redan från början mot hela den nya förvaltningsorganisationen och avstod från att delta i beslutet.

– Ärendet har varit svajigt hela vägen. Informationen och konsekvensanalyserna har sett olika ut i de olika nämnderna. När vi inte kan se konsekvenserna av vad detta innebär så kan vi inte ta ansvar för beslutet heller, menade Cathrine Persson (S).

Sverigedemokraterna valde att lämna en protokollsanteckning när det gällde frågan om vem som ska ansvara för kommunens markreserv och hur kommunens upphandlingsfunktion ska vara organiserad.

Andra ärenden vållade betydligt större och hätskare debatter under kvällens sammanträde. Längst debatt skapade servicenämndens begäran om 4,3 miljoner kronor för att renovera Gula Villan för att göra ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Bertil Larsson (SÖS) menade att de hastiga ordförandebeslut som tagits i ärendet berodde på dålig planering och dålig verksamhetsstyrning.

– Man borde ha haft bättre framförhållning. Man visste ju att det skulle komma, menade han.

Per Klarberg (SD) ifrågasatte flyktingbarnens behov av egna rum.

– Passar det inte ankarbarnen att dela rum så får det vara så, sade Per Klarberg som menade att kommunen hamnat i en situation som man inte kan hantera och att man nu borde säga upp avtalet.

Ina Liljeberg (M), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden, svarade med att kravet om egna rum inte går att komma undan utan att det är ställt av Socialstyrelsen.

Efter votering så gick ärendet på återremiss med en rösts marginal.

Henrietta Johansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons