Två sökande till varje praktikplats

Femton sjuksköterskestuderande om året till Trelleborgs lasarett. Det är innehållet i ett avtal mellan Malmö högskola och lasarettet. Vid första intagningen, nu i höst, fanns det dubbelt så många sökande som platser.
Trelleborg • Publicerad 6 oktober 2003

Tidigare har också sjuksköterskestuderande gjort delar av sin praktik i Trelleborg. Med det nya avtalet kan 15 studerande i varje årskull välja att göra all sin praktik, som ligger i fyra perioder under utbildningens tre år, i Trelleborg. - Naturligtvis är det mycket annat som också spelar in, som boendet, säger Lars Ohlsson, administrativ chef på lasarettet. Men vi hoppas naturligtvis att det särskilda intaget riktat mot Trelleborg också ska påverka våra möjligheter att rekrytera. Två halvtidstjänster som kliniska lärare har inrättats, den ena betalas av lasarettet, den andra av Malmö högskola. Uppgiften är att ta hand om de studerande under tiden på Trelleborgs lasarett. - Sjuksköterskor på lasarettet fungerar som handledare för de studerande, säger Marianne Kisthinios, en av de kliniska lärarna. Flera från lasarettet går också utbildning till handledare. Marianne Kisthinios förklarar varför det lilla lasarettet blivit populärt bland de studerande med att det är en fördel att lasarettet är mindre. Själv har hon tidigare erfarenhet av Helsingborgs lasarett. - Alla har nära till varandra, säger hon. Tempot är något lägre utan att effektiviteten blir sämre. Arbetsmiljön är också bättre. Förhoppningen är att de studerande som valt Trelleborg ska ha mycket positivt att berätta för sina kurskamrater så att fler söker sig till Trelleborg - Detta är ett öppet sjukhus och vi har blivit väl bemötta, säger Marianne Kisthinios. Det är som jag önskade och mun mot mun-metoden är den viktigaste marknadsföringen. - Dessutom kommer det att ske ett utbyte mellan studerande och sjukhuset, säger Fredrik Fexner, sjukhuschef. De studerande kommer hit med nya kunskaper och metoder.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.