Annons

Två personer i kö till boende

Föräldrar som sökte LSS-boende till sina barn långt innan de var redo att flytta hemifrån bidrog till en lång kö som gav kommunen vite. Sedan några år får de föräldrarna i stället göra en intresseanmälan.
Trelleborg • Publicerad 5 april 2014
LSS-boendet på Västervång. I maj flyttar boende och personal in.
LSS-boendet på Västervång. I maj flyttar boende och personal in.Foto: 

– Vi har uppmanat folk att inte söka boende och ställa sig i kön förrän de har ett behov av att flytta, säger Sara Åhlander som är tillförordnad socialchef.

Bakgrunden är att kommunen enligt lagstiftningen är skyldig att erbjuda ett boende tre-fyra månader efter att en person ställt sig i kön. Dröjer det längre tid kan kommunen bli tvungen att betala vite – vilket också skett ett flertal gånger.

Annons

För att undvika det scenariot vill socialförvaltningen att den som tror sig ha ett behov av en LSS-lägenhet längre fram anmäler detta, utan att för den sakens skull ställa sig i den officiella kön.

– Vi behöver ha den framförhållningen för att få ihop vår planering. Det tar två år att bygga ett nytt LSS-boende, då räcker det inte att vi får veta att någon vill flytta tre-fyra månader i förväg, säger Sara Åhlander.

Utöver intresseanmälningarna bygger planeringen dels på dialog med skolan och lärarna, dels på den kunskap som förvaltningens handläggare har genom sin kontakt med personer som omfattas av LSS. Utifrån den nuvarande kön, som består av två personer, och intresseanmälningarna tror Sara Åhlander inte att det kommer behövas något nytt LSS-boende inom de närmaste fem åren.

– Som det ser ut just nu ska vi nog klara oss ett tag framöver. Vi har någon lägenhet i en gruppbostad som står tom och signaler om att vissa personer kanske är på väg att flytta på sig, säger hon.

LÄS MER:

I lördagens pappers- och e-tidning kan du läsa ett reportage från LSS-boendet på Västervång som håller på att färdigställas. I maj ska bygget vara klart och personal och boende flytta in. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons