Två miljoner kronor i skulder för Östra kliniken

Östra kliniken drog på sig drygt två miljoner kronor i skulder innan företaget tvingades till konkurs i mitten av februari i år. Nu har verksamheten sålts men konkursförvaltaren vill inte avslöja vem köparen är.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2011

– Det är sålt och klart. Men jag har ingen anledning att tala om vem som köpt det, säger konkursförvaltaren advokat Glenn Brorström.

Han vill inte heller avslöja vad köparen fick betala för företaget. Enligt konkursbouppteckningen var värdet på inventarier och förbrukningsartiklar 356 000 kronor. Skulderna uppgick till strax över två miljoner kronor vilket innebär att många fordringsägare kommer att bli utan ersättning.

Största utgiften står löner för. En del personal började arbeta på Östra kliniken redan i höstas och när företaget gick i konkurs den 18 februari i år fick de löfte om att arbeta månaden ut och därefter få lön i två månader. Lönen täcks dock av den statliga lönegarantin som hanteras av länsstyrelsen. Totalt uppgår löneskulderna till 575 000 kronor.

Den största enskilda fordringsägaren är det företag som stod för ombyggnaderna av lokalerna i Ångkvarnen, Reppu Entreprenad AB. Enligt bouppteckningen var Östra kliniken skyldig dem 313 000 kronor.

Trelleborgs Hamn AB äger Ångkvarnen och hyresskulden till dem blev 113 000 kronor. Till ett företag som levererade kontorsmöbler hamnade skulden på närmare 200 000 kronor och medicinsk utrustning hade köpts in från ett par olika företag och till dessa finns skulder på cirka 350 000 kronor.

Östra kliniken startades av Trelleborgsföretagaren Amal Abdulsalam som sedan tidigare driver bland annat en städfirma och ett reseföretag. Enligt de första planerna skulle vårdcentralen öppna redan i början av november i fjor. Problem med bland annat personalrekrytering och ackreditering gjorde att verksamheten inte kunde komma igång förrän en bit in i januari. Redan efter en månad lämnade företaget in en konkursansökan. Då hade 186 personer hunnit lista sig på vårdcentralen.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.