Annons

Två män och en flygel på Ängavallen

Grafik och musik. Hör det ihop? Konstnären Bengt Böckman har skapat några bilder som blickar mot renässansliknande hus och palmer. Musikprofessorn Hans Pålsson har komponerat musik, inspirerad av de grafiska verken. I helgen är det vernissage och uruppförande av stycket Utsikter och insikter.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2006
Bild och musik blir ett. Lars Böckman har gjort bilderna och Hans Pålsson komponerat musiken.BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

En svit bilder med motiv från nejder vid Medelhavet. Palmer och Capri. Det är en del av den grafik som konstnären Bengt Böckman har skapat.

Vernissage är det i morgon lördag, då Jan Torsten Ahlstrand inviger utställningen klockan 14.

Annons

Visningen sker på Galleri Palm på Ängavallen i Håslöv.

I samband med detta sker uruppförandet av Hans Pålssons nykomponerade pianostycke, tillägnat de sex grafiska bilder som Böckman har gjort.

– Det är en sonat i tre delar, berättar Hans Pålsson. Stycket är tolv-tretton minuter långt. En sonat behöver inte vara så maffiga som Beethovens bygge. För min del har det handlat om att skapa en grafisk notbild. Böckman och Pålsson har känt varandra i en lång rad av år. Det är första gången de har ett samarbete av det här slaget. I samband med utställningen har Böckman gjort en grafikportfölj med samma namn som utställningen.

Lars Böckmans bilder är en mosaik av motiv och tidsåldrar. Perspektivet skiftar mellan 1600-talet och vår tid.

– För mig är tid ingen rak linje, utan olika epoker går in i varandra. Det är därför jag tar mig friheten att blanda motiv på det sättet som jag gör, säger han.

Resorna till Capri har berikat Böckmans visuella bilder. Det bekräftar han med största tydlighet.

– Jag har varit där många gånger under de senaste åren och intrycken därifrån har lämnat spår i en del av mina verk, säger han.

Utställningen av Bengt Böckmans bilder pågår fram till den 10 september.

Förutom framförandet av det nykomponerade stycket kommer Hans Pålsson dessutom att ge en pianokonsert. Den hålls på söndag med början klockan 20. Publiken bjuds, förutom professorns nya opus, på några verk av Beethoven, Mozart och Schumann.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons