Annons

Två Lejon tvingas stänga

Restaurangen Två Lejon har stängt igen portarna och ägarna Fernwalls restauranger är satta i konkurs.
– Just nu vet vi inte riktigt vad som ska hända. I nästa vecka ska vi titta på olika lösningar, säger Peter Fernwall.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2011
Foto: 

I söndags stängde paret Karin och Peter Fernwall restaurangen Två Lejon på Gamla Torg. Samma dag meddelade de på sin hemsida att de skulle göra ett uppehåll över sommaren men att "Två Lejon inte var förlist". Två dagar senare beslöt de ändå att lämna in en konkursansökan till tingsrätten i Ystad. Enligt Peter Fernwall hade företaget då åtta timanställda. De kommer nu att bli uppsagda och få ersättning från den statliga lönegarantin.

– Vi tittar åt olika håll för att hitta lösningar men i nuläget vet vi inte hur framtiden ser ut, säger Peter Fernwall.

Annons

Finns det någon som vill ta över?

– Det vet jag inte. Vi ska titta närmare på det i nästa vecka.

Peter och Karin Fernwell tog över verksamheten mitt under krisen 2009. När TA då intervjuade de båda nyblivna ägarna var de ändå hoppfulla; "En chansning såklart", sa Peter Fernwall och Karin Fernwall la till "någon gång måste det vända". Det gjorde det också men förlusterna det första året blev ändå för mycket.

– Det var tungstartat och fanns ingen omsättning när vi tog över. Vi gjorde också stora investeringar i början, säger Peter Fernwall.

Företagets skulder uppgår till mellan 2,5 och 3 miljoner kronor. Konkursförvaltaren Johan Schuberts uppdrag är nu att sälja rörelsen för att betala tillbaka skulderna till de olika borgenärerna.

– Min förhoppning är att någon vill ta över och att vi då kan sälja hela rörelsen. Annars måste vi gå slaktvägen och sälja av det i delar. Men vi är hoppfulla. Det ligger ju både centralt och i en fin fastighet, säger han.

När TA besöker Gamla Torg står uteserveringen kvar utanför det gamla värdshuset och mittemot ligger två guldgula lejon och gäspar. På porten till restaurangen står det "stängt tillsvidare" på en handskriven skylt.

– Folk har gått och ryckt i dörren i några dagar. Jag tycker det är jättesynd. Kommunen kunde ha gjort mer för att få folk till den här delen av staden, säger Anna Barie som äger en mindre livsmedelsbutik på torget.

Det tycker också grannen Ingvar Nilsson som bor vägg i vägg med restaurangen.

– Det verkar som att det inte satsas något på den gamla delen av Trelleborg. De kunde hitta på något för att få hit mer folk.

Maria Sällberg
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons