Två Lejon förvandlas till fem skolsalar

Det arbetas för fullt på krogen Två Lejon. Men det är ingen som står i baren.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2007
Nils-Erik Svensson plockar ner inredningen från puben Kapten Morris som utgjorde en del av nöjesstället.
Nils-Erik Svensson plockar ner inredningen från puben Kapten Morris som utgjorde en del av nöjesstället.Foto: 
Blivande skolsal. Fastighetsförvaltningens personal, på bilden Bertil Ohlin, gör om rummen på Två Lejon till skolsalar. Den anrika krogen ska från nästa vecka rymma 150 sjundeklassare från mögeldrabbade Köpingeskolan. BILD: CLAES NYBERG
Blivande skolsal. Fastighetsförvaltningens personal, på bilden Bertil Ohlin, gör om rummen på Två Lejon till skolsalar. Den anrika krogen ska från nästa vecka rymma 150 sjundeklassare från mögeldrabbade Köpingeskolan. BILD: CLAES NYBERGFoto:  
Restaurangstolarna är på väg ut för att ge plats åt skolbänkar.
Restaurangstolarna är på väg ut för att ge plats åt skolbänkar.Foto: 

I stället görs det anrika nöjesstället och restaurangen om till undervisningssalar för 150 sjundeklassare.

Sedan veckan före jul har personal från fastighetsförvaltningen arbetat för att få lokalerna färdiga till terminsstarten på tisdag.

Tre salar på nedanvåningen och två en trappa upp görs i ordning. Väggar och dörrar sätts upp, belysning monteras och gamla målningar täcks över och skyddas.

– I princip är det el och data som återstår, säger snickaren Lars Kjellström medan en flyttfirma kånkar ut bord och stolar som inte ska användas.

– En del gamla bord kan man använda i salarna, resten körs hit från skolan, säger Lars Kjellström.

Med sjuornas flytt till krogen läggs den sista biten i Köpingeskolans flyttpussel. Åttondeklassarna ska ha sina lektioner i Liber Hermods lokaler på Hamngatan och i gamla posthuset på Kontinentgatan. Niorna ska husera i A-byggnaden på Söderslättsgymnasiet. Fastighetsförvaltningen har hyrt lokalerna under vårterminen. Prognosen är att Köpingeskolan ska vara klar i augusti.

– Även om det sker något under terminen som gör att man kan flytta in på skolan tidigare är det inte säkert att skolan vill flytta mitt i terminen. Därför har vi hyrt lokalerna fram till sista juni, säger Gertie Lindberg på fastighetsförvaltningen.

Trelleborgs kommun väntar just nu på en kostnadsberäkning över vad ombyggnaden av Köpingeskolan ska kosta. Beräkningen tros komma under nästa vecka.

– Vi vet inte exakt kostnaden men vi har känslan att det handlar om minst 20 miljoner kronor, säger Gertie Lindberg.

Enligt Gertie Lindberg kan det komma upp en diskussion om huruvida ombyggnaden överhuvudtaget ska göras, eller om en helt ny skola ska byggas.

– Det är en sak som säkert kommer upp i en diskussion när man ser prislappen. Om det kostar 20 miljoner och mer därtill kanske man inte säger ja direkt på stubben, säger Gertie Lindberg.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.