Annons

Två Lejon ansöker om rekonstruktion

Skälet uppges vara att bolaget de senaste två åren uppvisat underskott på över två miljoner kronor och därför inte kan betala sina skulder.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2004

Företaget Gamla Torg Restaurang AB som driver Två Lejon, har lämnat in en ansökan om företagsrekonstruktion till Trelleborgs tingsrätt. Tingsrätten har utsett Trelleborgsadvokaten Heinz Clauss till rekonstruktör av bolaget. - Jag kommer att titta på de siffror bolaget redovisat och kontrollera att inga oegentligheter begåtts. Till borgenärerna är jag också skyldig att lämna min egen uppfattning om bolagets framtid. Under rekonstruktionen fryses bolagets betalningar av skulder. Endast kontantbetalning får ske. I slutet av februari håller rekonstruktören ett möte med borgenärerna, de fordringsägare bolaget har skulder till. - Då ska de ta ställning till om de går med på ett så kallat ackord, alltså att göra avkall på en del av skulderna. Enligt Heinz Clauss lönar sig en företagsrekonstruktion i första hand för den som har stora leverantörsskulder. - Om man till exempel har en sammanlagd leverantörsskuld på en miljon och får igenom ett ackord på 30-40 procent, innebär ju det att man bara behöver betala 300-400.000 kronor i stället. För att få igenom ett sådant ackord krävs att 75 procent av borgenärerna, som representerar minst 75 procent av totalsumman, röstar ja. Heinz Clauss beräknar att frågan om rekonstruktion ska vara utredd senast i april. Sedan årsskiftet gäller också nya regler för skatteskulder i samband med företagsrekonstruktion. Bolaget Gamla Torg Restaurang AB har strax under en halv miljon i skulder till staten hos Kronofogdemyndigheten. De kan komma att minska om en rekonstruktion genomförs. - Staten har inte längre förmånsrätt, vilket innebär att skatteskulderna inte prioriteras framför andra leverantörsskulder, säger Ann-Christin Hallén, jurist på Kronofogdemyndigheten. En av anledningarna till de nya reglerna är att staten vill se ett ökat antal företagsrekonstruktioner, som fortfarande är relativt ovanliga. Allehanda har sökt bolagets företrädare Sanne Rubin, som har avböjt att kommentera ansökan. FAKTA/Företagsrekonstruktion Den 1 september 1996 trädde lagen om företagsrekonstruktion i kraft. Syftet med lagen är att ge företag som råkar i ekonomiska svårigheter en möjlighet till överlevnad. Beslut om företagsrekonstruktion fattas av en tingsrätt efter ansökan av gäldenären eller en av dennes borgenärer. Samtidigt utses en rekonstruktör. Källa: Skatteverket

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons