Annons

Två konstnärer - en färgton

I dag blir det vernissage på Galleri New Form. Två olika konstformer, men samma jordiga färger.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2007
Lasse Östman gillar glasyr med blått i. Bild: Claes Nyberg
Lasse Östman gillar glasyr med blått i. Bild: Claes NybergFoto: 
Det är i sin ateljé i Frölunda, Göteborg som Marie Almqvist skapar sina oljemålningar. Bild: Claes Nyberg
Det är i sin ateljé i Frölunda, Göteborg som Marie Almqvist skapar sina oljemålningar. Bild: Claes NybergFoto: 

Oljekonstnären Marie Almqvist från Göteborg delar rummen på Galleri New Form med keramikern Lasse Östman mellan 27 oktober och 14 november.

– Samarbetet har blivit jättebra, vi har samma jordiga färger, säger Lasse Östman.

Annons

Lasse Östman drejar stengods som sedan förses med olika sorters glasyr. På ett år kan han prova upp till 1000 olika glasyrer. Ibland lägger han flera olika glasyrer på samma verk och låter den understa bubbla igenom den övre. Han berättar att det alltid är en överraskning att öppna dörrarna till ugnen när glasyren är färdig. Mycket kan gå fel.

– Det ska vara 1270 grader. Är det mer än tio grader fel så... Och glasyren får inte vara mer än en tiondels millimeter, annars riskerar den att spricka, säger han till Maria Almqvist.

Hennes bidrag till galleriet är abstrakta oljemålningar i färgerna gult, rött och blått. De är målade upp till 30 lagar. På vissa ställen i tavlan är det mycket tunnare och därför ser flera ut att ha spruckit. En majoritet av de 25 till 30 tavlorna är årsfärska och har inte visats på några andra utställningar.

– Det kan ta flera år att få färdigt en tavla. De handlar om livets paradoxer, det finns både mörkt och ljust i dem, säger Maria Almqvist.

Johan Nordström

0410-54541

johan.nordstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons