Annons

Två dog i väntan på ambulans

Minst tre patienter i sydvästra Skåne drabbades av långa väntetider på ambulanser efter att SOS-alarm var överbelastat under det kraftiga regnandet i torsdags kväll. Två av patienterna avled.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2007
Ambulanssjuksköterska Rickard Uppenberg är kritisk till att SOS-alarm blev överbelastat under regnovädret i torsdags. Arkivbild: Claes Nyberg
Ambulanssjuksköterska Rickard Uppenberg är kritisk till att SOS-alarm blev överbelastat under regnovädret i torsdags. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Hundratals villaägare drabbades av översvämningar i sina källare under torsdagskvällen efter det kraftiga regnet. Många av dem ringde larmnumret 112 för att få hjälp av räddningstjänsten att pumpa bort vatten. På SOS-alarm blev belastningen så stor att det uppstod väntetider för att komma fram. Det drabbade i sin tur personer som var i akut behov av ambulans.

En man boende på Smygehem blev svårt sjuk i torsdags kväll. När personalen på Smygehem försökte nå SOS-alarm kom de inte fram utan ringde tillslut till sjukhuset som i sin tur lyckades få tag i en ambulans. Det tog omkring 20 minuter innan ambulansen larmades ut och mannen avled.

Annons

– Det hade han säkerligen gjort i alla fall. Men det är omöjligt att räkna med på förhand och tiden det tog att få tag i ambulansen var frustrerande för personalen, säger ambulanssjuksköterska Rickard Uppenberg som var i tjänst den aktuella kvällen. Senare samma kväll bröt en kvinna i Gislöv lårbenshalsen efter att ha trillat omkull utomhus. När anhöriga försökte få tag i ambulans kom de inte heller fram utan till sist körde en granne in till brandstationen i Trelleborg där ambulanserna är stationerade.

– De hade ren tur att vi var inne på stationen. Vi hade skiftbyte då vi hörde att någon bultade på dörren, säger Rickard Uppenberg och berättar att en ambulans kunde köra och hämta kvinnan som då legat ute i regnet i en halvtimme.

– Det var inte något livshotande tillstånd men det kunde ha förvärrats eftersom hon låg utomhus och kunde bli nerkyld, fortsätter han.

Ytterligare senare under kvällen drabbades en man i Höllviken av hjärtstopp. Då fick anhöriga vänta i 12 minuter innan man kom fram till SOS-alarm och de kunde skicka en ambulans. Även den mannen avled. Ambulanssjukvården i Trelleborg har anmält alla tre fallen som avvikelser till Region Skåne. Den läkare som var medicinskt ansvarig vid tillfället ska avgöra om händelserna även ska anmälas till socialstyrelsen enligt Lex Maria något som Rickard Uppenberg välkomnar. – Det är positivt om de anmäldes så att det blir en utredning om hur det fungerar. Det är allvarligt när man inte kommer fram till SOS-centralen. Vi vill ju komma ut så fort som möjligt för att kunna rädda liv, menar han.

Att skylla på extremt väder tycker inte Rickard Uppenberg är en giltig ursäkt för det som inträffat.

– Man måste skapa andra ingångar än att ringa SOS-alarm vid rena materialskador och man måste informera om det i förtid.

Efter händelsen i Smygehamn gick SOS-alarm ut med information via radion till allmänheten om att inte ringa larmnumret utom i absoluta nödsituationer men först under fredagen informerades om ett annat nummer att ringa för dem som drabbats av översvämningar.

– Det hjälper inte våra tre patienter. Sådan information ska inte komma i efterhand, säger Rickard Uppenberg.

Trelleborgs Allehanda försökte under helgen nå ansvariga på SOS-alarm utan att lyckas.

Jenny Isaksson

Annons

0410-545 27

jenny.Isaksson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons