Annons

Två bombhotare häktade

Två män, en 19-åring och en 34-åring, har häktats för bombhoten mot en polis och åklagare.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2009

Det tog tjugo minuter för rätten att besluta häkta den nittonåring som misstänks för inblandning i bomblarmet den 24 oktober, riktat mot en polis och en åklagare i Skåne. Brottsrubriceringen är olaga hot mot grupp och hot mot tjänsteman.

Mannen, som greps i sitt hem i Bara i måndags, nekade till anklagelserna när åklagaren först läste upp dem. Sen hölls resten av förhandlingen hemlig av rädsla för att information om utredningen skulle läcka mellan de båda misstänkta för brottet. Detta trots att båda männen suttit och kommer att sitta inlåsta med restriktioner - dvs att åklagaren bestämmer över alla kontakter med yttervärlden.

Annons

Nittonåringen har en dödskalle tatuerad i nacken tillsammans med en bokstavskombination - från åhörarplats i häktningssalen såg det ut som om det står A.C.A.B, vilket i fri översättning från engelska står för uttrycket "Alla poliser är svin". Förkortningen används flitigt av mc-kriminella, men det finns ingenting som säger att nittonåringen hör till den kretsen. Enligt tidningens uppgifter är han visserligen motorintresserad, men då närmast som raggare.

Kopplingen mellan nittonåringen och den 34-årige man, vars rättstvist med en äldre man antas ligga bakom bomblarmet, är oklar för den som inte fick sitta med vid häktningsförhandlingen. Enligt vad anhöriga berättar för tidningen har de båda lärt känna varandra via en institution i Trelleborg.

Nu är nittonåringen häktad i två veckor. Det betyder att han inte får ha kontakter med sina närmaste. Domaren betonade när hon meddelade beslutet om häktning att det inte är detsamma som att man är överbevisad om någonting, bara att det finns "besvärande uppgifter" som behöver förklaras. I och med att mannen häktas överförs han från polisarresten vid Davidshallstorg till häktet med bättre förhållanden. Polisens utredare betonade för de anhöriga att nittonåringen kommer att hållas under skarp uppsikt - många människor kan reagera kraftigt på att hållas inlåst 24 timmar om dygnet.

Även den 34-årige mannen nekade helt till alla anklagelser när häktningsförhandlingen mot honom började strax före klockan tio på torsdagen. Även den förhandlingen hölls hemlig. Men kort efter klockan 10 häktade domstolen även honom.

Magnus Pier
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons