Annons

Två år med säkrare väg

Två år har gått sedan E 6 stod klar som motorväg. Utbyggnaden av vägen som tidigare kantats av svåra olyckor, också med dödlig utgång, har betytt mycket ur trafiksäkerhetssynpunkt.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2013
Foto: Foto: Clas Nyberg

Efter två års bygge kunde Trafikverket, i november 2011, öppna för 110 kilometer i timmen på E 6 mellan Trelleborg och Vellinge. När 70-skyltarna togs ned och plasten rycktes från 110-skyltarna blev sträckan officiellt motorväg.

Innan beslutet om vägbygget togs inträffade flera svåra olyckor och dödsolyckor. Att mittvajerräcket kom till har betytt väldigt mycket för säkerheten, menar Kent Naterman, chef på räddningstjänsten i Trelleborg.

Annons

- Om man tittar på trafiksäkerheten så har den förbättrats avsevärt. Mittvajerräcket har gjort väldigt mycket och varit särskilt positivt för säkerheten. Det har inneburit att vi inte haft några frontalkrockar med dödlig utgång, säger han.

Ett år fick fem personer sätta livet till efter trafikolyckor på vägen mellan västra korset och upp till Maglarp.

- De hade kommit över på andra sidan vägen och frontat ett annat fordon. Mittvajerräcket har varit helt avgörande här. Visst, vi har fortfarande olyckor men inte lika allvarliga och inte med lika stora konsekvenser, fortsätter Kent Naterman.

Vad är mer positivt med motorvägen?

- Det är att vi, räddningstjänsten, kan ta oss mycket säkrare och snabbare till Vellinge och tillbaka. Ambulansbilarna från Malmö kan också ta sig mycket snabbare hit till Trelleborg, utan att säkerheten påverkas. Så jag måste säga att det har blivit betydligt bättre. Det känns positivt att ha en säkrare väg och vi är mycket glada för det.

LÄS MER:

I måndagens pappers- och e-tidning kan du läsa om Håslövsbor som fått lugn och ro sedan motorvägen byggdes ut och om hur yrkeschauffören ser på de två åren med den nya E 6:an. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Maria Sällberg
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons